Aktuális

A Fehér Ház még hezitál, hogy a klímaváltozásnak köze van-e a pusztító hurrikánokhoz

Az amerikai kormányzat egyelőre vizsgálja, hogy van-e kapcsolat a klímaváltozás és az idei év pusztító hurrikánjai, Harvey és Irma között.

Tom Bossert, az amerikai elnök belbiztonsági tanácsadója hétfőn tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, egyelőre korai kijelenteni, hogy az idei év rendkívüli viharainak közük van-e a globális felmelegedéshez, illetve hogy további vizsgálatokra lesz szükség ennek eldöntésére. Mindezt azután, hogy Michael E. Mann, a Pennsylvania State University atmoszférakutatója a Guardian brit lapban közölt cikkében kijelentette: a Harvey hurrikán a klímaváltozás hatásai miatt vált rendkívül pusztítóvá.

Tom Bossert, az amerikai elnök belbiztonsági tanácsadója sajtótájékoztatót tart a hurrikánok és a klímaváltozás kérdéséről

„Nem véletlen egybeesés az, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi, a klímaváltozás hatásai már nehezen megfoghatóak. Valós időben látjuk azokat, az elmúlt két hét ennek szomorú élő bizonyítéka” – hangoztatta Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem klímakutatója a négy szokatlanul erős atlanti-óceáni hurrikán, köztük a Harvey és az Irma gyors egymás utáni formálódásáról.

„Az ok-okozati összefüggéseket egyelőre még nem áll módomban elemezni” – válaszolta Bossert a CNN riporterének kérdésére. A tanácsadó hozzátette, hogy a hurrikánok erőssége ciklikusan változik, és a tudósok viszonylag pontosan jelezték, hogy 2017-ben az átlagosnál erősebb hurrikánokra lehet számítani.
„A trendeket egy későbbi időpontban fogjuk elemezni” – tette hozzá Tom Bossert.

Mint ismeretes, Donald Trump amerikai elnök korábban több ízben kijelentette, hogy nem hisz a klímaváltozásban, sőt legalább egy alkalommal Twitter-csatornáján azt írta, a globális felmelegedés csak egy hoax, amit a kínai kormány terjeszt.

Trump hivatalba lépését követően kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből, az amerikai környezetvédelmi hatóság, az EPA élére pedig a klímaváltozást nyíltan tagadó Scott Pruittot nevezte ki. Pruitt korábban, Oklahoma állam igazságügyi minisztereként nemcsak a globális felmelegedést kérdőjelezte meg, hanem például azt is, hogy egy higanyszennyezés káros lehet az emberek egészségére. A Trump-kabinet emellett valóságos hajtóvadászatot hirdetett a klímaváltozás ellen: az állami weboldalakról az elnök kinevezését követően viszonylag gyorsan kezdték törölni az olyan bejegyzéseket, amelyekben szerepel a „rettegett” kifejezés.

Közúton lehet kajakozni a floridai Jacksonville-ben az Irma hurrikán pusztítása után (Fotó: Getty Images)

Scott Pruitt a fentiekhez passzoló nyilatkozatot tett még azelőtt, hogy az Irma hurrikán elérte volna Florida partjait: „Úgy gondolom, nem most van itt az ideje, hogy a vihar ok-okozati összefüggéseit boncolgassuk az emberek megsegítése helyett” – mondta Pruitt a CNN-nek, hozzátéve, hogy aki most a klímaváltozásra koncentrál, és nem arra, hogy Florida népét megsegítse, érzéketlen hozzáállásról tesz tanúbizonyságot.

Tom Bossert hétfői sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a Trump-kormányzat gondol a jövőbeni áradások előrejelzésére, valamint hogy nem kívánnak a szövetségi kormány költségvetéséből olyan épületek újjáépítésére forrásokat biztosítani, amelyeket az emelkedő tengerszint fenyegethet a jövőben. Később annyit hozzátett: „Továbbra is komolyan vesszük a klímaváltozást – nem az okát, hanem azokat a dolgokat, amiket megfigyelünk.”

Donald Trump amerikai elnök emellett a múlt hónapban jelezte, hogy tervezi egy olyan szabályozás lecserélését, amely előírja, hogy az amerikai infrastruktúra-beruházások esetében számolni kell az emelkedő tengerszintekkel és a globális felmelegedés következményeivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top