Aktuális

Evakuálják a hurrikán sújtotta Saint Martin szigetéről a magyarokat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására. Kilenc állampolgárról tudnak, alapvetően párokról, akiket ki kell menteni.  

A miniszter közlése szerint valamennyi érintett magyar szeretné elhagyni a hurrikán által letarolt szigetet. Közülük hattal közvetlenül, hárommal családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot, Szijjártó Péter elmondása szerint az egyik párral személyesen is kapcsolatban van, és kapnak tőlük értékes információkat. 

Megjegyezte azt is, hogy délután egy órakor Hágában a holland külügyminisztériummal lesz egyeztetés az evakuálási folyamatról, talán akkor megtudnak többet is. Náluk, illetve az evakuálásba most bekapcsolódott francia hatóságoknál a magyar állampolgárok adatait, elérhetőségeit regisztrálták, és kérték őket, hogy amint lehetőségük van, hozzák el őket.

A magyar külügy emellett egy amerikai hajózási vállalkozással is kapcsolatban van, amelynek egy hajója ki tudott kötni a szigeten, illetve a minisztérium utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán. A miniszter tájékoztatása szerint a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek erőteljesen megcsappantak, és eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt a szigeten.
Hozzátette, hogy az ügy megoldása eddig a legnehezebb azok közül, amelyekkel szembesültek, de azon vannak, hogy megoldást találjanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top