Aktuális

9/11: több mint másfél évtized telt el a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta

A harminc év felettiek valószínűleg másodpercre pontosan emlékeznek rá, hol voltak, amikor meghallották a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hírét. Az azóta eltelt 16 évben a világ alaposan megváltozott, a támadások emléke azonban elevenen él.

2001. szeptember 11-én kellemes, napsütéses őszi napra keltek New York és az USA keleti partjának lakói. Akkor még senki sem sejtette, hogy rövidesen a világ szeme láttára zajlik le az Egyesült Államokat ért eddigi legsúlyosabb terrorcselekmény.

A World Trade Center ikertornyai 28 évig voltak New York meghatározó szimbólumai (Fotó: Getty Images)

A World Trade Center ikertornyait 1971 és 1973 között húzták fel Yamaszaki Minoru tervei alapján. A tornyok eredetileg 80 emeletesek lettek volna, azonban az épületet eredetileg megrendelő kikötői hatóság 930 000 négyzetméternyi irodahelyiségre szóló megbízást kötött az építésszel, így a tornyok végül 110 emeletesek lettek. Az épületekre a kor technikai csodáiként tekintettek. Annak érdekében, hogy a korábban megszokott felhőkarcolóknál nagyobb nyílt tereket tudjanak bennük létrehozni, a tornyokat nem a megszokott betonszerkezetes megoldással tervezték, hanem a kifejezetten a WTC számára kifejlesztett „tube-frame” elv mentén. Ez annyit jelentett, hogy a tornyokat erős, de könnyű acélgerendákból készült keret segítségével húzták fel, amelyeket moduláris, külső helyszínen készülő elemekkel formáltak olyan szerkezetté, amely képes ellenállni a gigantikus építményekre ható erőknek, szélnek és a gravitációnak is. Új megoldást alkalmaztak a lifteknél is: mivel a hatalmas tornyokat kiszolgáló liftek rengeteg alapterületet elvittek volna, két, úgynevezett sky lobbyt hoztak létre a 44. és a 78. emeleteken. A bérlők és látogatók idáig sok ember befogadására alkalmas expresszliftekkel utazhattak, és ezeken az emeleteken szállhattak át a kisebb, egyes emeleteken is megálló személyliftekbe. Mindennek fontos szerepe volt a tragédia későbbi alakulásában.

Hat időpont, amely megváltoztatta a történelmet

Helyi idő szerint reggel 8:46-kor az American Airlines 11-es járata becsapódott a World Trade Center északi tornyának (1 WTC) 93. és 99. emelete közé. A becsapódást rögzítette Jules és Gédéon Naudet dokumentumfilmesek  kamerája, akik épp a New York-i tűzoltók életéről forgattak. Az eseményeket innentől szinte a világ összes hírcsatornája élőben közvetítette. Bár a gép becsapódása hatalmas robbanással járt, akkor még a legtöbben szerencsétlen balesetre gyanakodtak.

Alig 17 perccel az első becsapódás után, 9:03-kor a United Airlines 175-ös járata becsapódott a World Trade Center déli tornyának (2 WTC) 77. és 85. emelete közé. Eddigre a tűzoltók, a mentők és szinte minden mozgósítható rendvédelmi alakulat az északi torony recepciójánál állította fel az első mentésirányítási központot, azonban a különböző mentőegységek között akadozott a kommunikáció, mint ahogy a WTC északi tornyában tartózkodók sem tudták pontosan, hogy mi történt, illetve mi a teendő. Mint utólag kiderült, egymásnak ellentmondó információk keringtek az épületben: míg a helyi biztonsági vezetők mindenkit arra utasítottak, hogy hagyják el az épületet, az automatikus bemondórendszer arra biztatott mindenkit, hogy maradjanak a helyükön.

Ráadásul az északi toronyba csapódó gép a lifteken kívül az összes lépcsőházat is átjárhatatlanná tette, így akik a 99. emeletnél feljebb voltak a toronyban, csapdába estek.
A tűzoltók és a mentőegységek azzal küzdöttek, hogy eljussanak a becsapódás helyszínéig – a lifteket nem tudták használni, ezért a tűzoltók oxigénpalackjaikkal és teljes felszerelésükkel gyalog indultak neki a több mint 90 emeletnyi lépcsőzésnek – ám a második becsapódás után az addig is kaotikus mentés még zavarodottabbá vált. Míg a mentés vezetői azon tanakodtak, hol állítsanak fel újabb irányítóközpontot, a tűzoltók tovább haladtak felfelé az északi toronyba. A legfelső emeleteken eddigre olyan elviselhetetlenné vált a forróság és a füst, hogy többen a kitört ablakokon át egyszerűen kiugrottak az északi toronyból a biztos halálba. Több ugrót a helyszínen lévő tévéstábok is megörökítettek, az Associated Press fotósa, Richard Drew The Falling Man című képe rendkívül erős szimbólumává vált a terrortámadásoknak. Aznap több mint 200 ember ugrott ki a World Trade Center északi tornyából, ezért sokukat – köztük a Drew képén látható férfit – a mai napig nem sikerült azonosítani. A helikopteres mentés szóba sem jöhetett, egyrészt a hatalmas füst miatt, másrészt azért, mert New York városában nem álltak rendelkezésre olyan helikopterek, amelyekkel egy ilyen mentőakciót le lehetett volna vezényelni. Ha pedig lettek volna, akkor sem biztos, hogy sikerült volna a mentés, azt ugyanis tudni lehet, hogy az északi torony tetejére vezető ajtók zárva voltak.

Eközben George W. Bush amerikai elnök a floridai Booker általános iskola látogatásán vett részt. Az elnököt 9:14-kor a titkosszolgálat ügynökei egy elkülönített szobába kísérik, ahonnan telefonon beszél Dick Cheney alelnökkel, Condoleezza Rice külügyminiszterrel, valamint George Pataki New York-i kormányzóval és Robert Muellerrel, az FBI igazgatójával. 9 óra 29 perckor Bush elnök az iskola tanárai és diákjai előtt rögtönzött sajtótájékoztatót tart, amely során terrortámadásnak nevezi a történteket. Pár perccel ezután az elnöki konvoj elindul a Sarasota-Bradenton repülőtérre, ahol az elnöki különgép fedélzetére száll. Dick Cheney alelnököt ugyanebben az időben egy biztonságos, föld alatti bunkerbe kísérik.

Már az egész világ New Yorkra figyelt, amikor 9:37-kor az American Airlines 77-es járata becsapódott a washingtoni Pentagon nyugati oldalába. Az amerikai védelmi minisztériumnak otthont adó, jellegzetes alakú épületben 125 ember vesztette életét, valamint a repülőgép 59 utasa.

A World Trade Center ikertornyainak füstjét a világűrből is látni lehetett (Fotó: NASA)

Evakuálják a Fehér Ház és a Capitolium épületeit, illetve az Egyesült Államok teljes területén korlátozzák a légi közlekedést. Az elnöki különgép, az Air Force One felszállása után 40 percig köröz utazómagasságon, amíg eldöntik, hova szállítsák George W. Busht.

Az egész világ sokkban figyelte, ahogy 9:59 perckor a World Trade Center déli tornya összeomlott. Bár később történt a becsapódás, mint az északi torony esetében, a repülőgép lejjebb és az épület szélén találta el a tornyot, ezért komolyabb strukturális gyengülés következett be, mint az északi torony esetében. A helyszínen lévők először azt hitték, újabb robbanás történt az épületben, de a hatalmas porfelhő eloszlása után mindenki számára világossá vált: a déli torony nincs többé. Az összeomlás következtében Mychal Judge atyát, az egyik tűzoltó alakulat káplánját eltalálja egy  törmelékdarab, ennek következtében a helyszínen életét veszti. Mivel ő az első, akinek a holttestét biztonságba helyezik és azonosítják, hivatalosan őt tekintik a szeptember 11-i terrortámadások első áldozatának.

New York egét aznap sötét füst- és porfelhők árnyékolták be (Fotó: Getty Images)

A mentést irányító Joseph Pfeifer tíz órakor utasítást ad az északi torony kiürítésére, és visszahívja az embereit. Az általános zűrzavar és technikai problémák miatt azonban nem mindenki kapja meg a felszólítást.

Három perccel később, 10:03-kor Pittsburghtől 129 kilométerre délkeletre a földbe csapódik a United Airlines 93-as járata. Ez lett volna a támadásokban részt vevő negyedik eltérített gép, amelyet valószínűleg a Fehér Házba vagy a Capitoliumba vezettek volna a terroristák. Az utasok azonban eddigre már értesültek a World Trade Centert, illetve a Pentagont ért támadásokról és megpróbálták átvenni az uralmat a gép felett. A terroristák ezért úgy döntöttek, idő előtt lezuhannak a géppel.

10:28-kor a World Trade Center északi tornya élő tévéadásban omlik össze. A vizsgálatok később megállapították, hogy a könnyűszerkezetes felhőkarcoló acélgerendái meggyengültek a becsapódás, illetve a lángoló üzemanyag és törmelék miatt. A támadások következtében közvetlenül 2996 ember halt meg.

Csodával határos módon túlélők is voltak a két toronyban

A terrortámadások következményeként az Egyesült Államok háborút indított Irak és Afganisztán ellen, a rendvédelmi szervek és mentőalakulatok kommunikációját egységesítették, emellett pedig rendkívül szigorú intézkedéseket vezettek be a légi közlekedésben. Az USA különböző ügynökségei és szakszolgálatai pedig minden korábbinál szélesebb körű jogosítványokat kaptak az emberek megfigyelésére és lehallgatására.

A merényletek kapcsán számtalan összeesküvés-elmélet is szárba szökkent. Ezek közül a legnépszerűbbek azok, amelyek szerint a terrorcselekmények valójában az amerikai háttérhatalom mesterkedései voltak, illetve hogy az épületeket valójában felrobbantották. Ez utóbbi elmélet azért terjedhetett el széles körben, mert a World Trade Center épületeit úgy tervezték, hogy katasztrófa esetén rétegesen omoljanak össze. Az összeomlás után több szemtanú arról számolt be, hogy az egyes emeleteken mintha külön robbanások történtek volna, az utólagos vizsgálatok azonban megállapították, hogy ezek valójában az egyes emeletek közötti levegő távozása miatt történtek, ahogy a hirtelen távozó levegő kinyomta a helyükről az ablaktáblákat.

A Towers Of Light nevű installációval emlékeztek a terrortámadások áldozataira

A tornyok összeomlását szinte senki sem élte túl, kivéve azt a 16 embert, akik az északi torony alsóbb emeletein tartózkodtak. Egyikük, Jay Jonas tűzoltószázados később azt mondta egy dokumentumfilmben, hogy az összeomló épület romjai között kialakult kis hézagnak köszönhetik, hogy túlélték a tragédiát. Rajtuk kívül Stanley Prainmath volt az, aki csodával határos módon élte túl a második repülő érkezését. A férfi ugyanis éppen azon az emeleten volt, ahová a gép becsapódott, de talán éppen amiatt, mert ez a repülő nem egyenesen, hanem ferdén találta el a World Trade Centert, kisebb karcolásokkal megúszta. A menekülési utat azonban elzárta a törmelék, Prainmath ezért segítségért kiabált. Ezt hallotta meg Brian Clark, aki a déli torony 84. emeletén lévő Euro Brokersnél dolgozott, és kollégáival éppen azon tanakodtak, hogy az utca felé meneküljenek, vagy a tetőre. Clark meghallotta Prainmath kiáltozását, és a segítségére sietett, míg kollégái a tető felé indultak. Clark és Prainmath az utca felé menekültek, és épp hogy kijutottak a toronyból, mielőtt az összeomlott volna.

A tornyok romjai még hetekig füstölögtek, a helyreállítási munkálatok pedig hónapokig tartottak. Azóta felépült a One World Trade Center nevű épület, illetve a Ground Zero emlékpark, ahol a két torony egykori helyén olvashatóak az áldozatok nevei. 2001. szeptember 11. visszavonhatatlanul megmásította a világot, és bár több mint másfél évtizede történt, annak a napnak a képei sokak retinájába örökre beleégtek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top