Aktuális

Folytatódik a Tesco-sztrájk, ne ma intézd a nagybevásárlást!

Szombaton 10 órától éjfélig tart a péntek délután kezdődött munkabeszüntetés, diákokkal próbálják pótolni a kieső munakerőt.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.

A Tesco tájékoztatása szerint pénteken az áruházak 10 százaléka zárt be a sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában volt tapasztalható valamilyen fennakadás. A szakszervezet példátlanul sikeresnek tartotta a sztrájkot, mivel a dolgozók szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz.

A szakszervezetek ezeket szeretnék elérni:

  • 25 százalékos béremelés,
  • a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot,
  • a munkavállalói létszám 15 százalékkal emelkedjen,
  • az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátja a teljes munkavállalói körön belül,
  • a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.

A Tesco közölte, hogy ezen a hétvégén is az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójának színvonalas kiszolgálására fókuszál, és arra törekszik, hogy boltjai a sztrájk idején is a megszokott rend szerint működjenek, a munkabeszüntetés miatt kieső munkaerő pótlására a vállalat diákmunkát rendelt a törvényi előírásokkal összhangban.

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik – ebből 112 hipermarket –, és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top