Aktuális

Sokmilliárdos támogatást kap a Szegedi Tudományegyetem

A kormány döntött arról, hogy 21 milliárd forint támogatást kap a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az egészségügyi szolgáltatásai fejlesztésére, valamint az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére.

Trócsányi László igazságügyi miniszter az egyetem évnyitóján jelentette ki, hogy az egyetem “Szeged zászlóshajója”, ezért amikor a kormány a felsőoktatási intézményt támogatja, akkor ezzel a várost is segíti.

Tételesen a 21 milliárdos támogatás a következőképpen néz ki. A kormány 650 millió forintot biztosít az SZTE jogi kar épületének felújítására. Továbbá a következő három és fél évben megtörténhet a Zeneművészeti Kar épületének rekonstrukciója, ennek a 3 milliárd forintos beruházásnak a része lenne a koncertterem megújítása is.

Sokmilliárdos támogatást kap a Szegedi Tudományegyetem

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán mintegy 10 milliárd forintos fejlesztés valósul majd meg, illetve a következő években 4,8 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az egyetem klinikai központjában a legmodernebb képalkotó diagnosztikai kapacitás kiépítésére. Egyúttal döntés született az egyetemi klinikák többletkapacitásának befogadásáról is, ez az SZTE esetében 600 millió forint forrást jelent – ismertette Trócsányi László. 

 A politikus kitért arra, a szegedi lézerközpont szomszédságába tervezett tudományos-ipari park létrehozása teljes mértékben összhangban van a kormány törekvéseivel. Az előkészítő munkálatokra 1,75 milliárd forint áll rendelkezésre.

Szabó Gábor rektor elmondta: az elmúlt időszak pályázati tevékenységének köszönhetően az egyetem anyagi helyzete stabil, a következő években 47 milliárd forint – elsősorban a kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató – forrás érkezik az SZTE-re. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top