Aktuális

Ez történik ma, Conway Twitty szülinapján

 

Budapesten péntek reggel 06:01-kor kel fel a Nap és 19:26-kor nyugszik. Conway Twitty szülinapján ilyesmikre számíthatunk:

2017. IX. 1.

Ezen a napon:

1367-ben V. Orbán pápa engedélyezi Nagy Lajos magyar királynak tudományegyetem alapítását Pécsett. A levélben többek között ez áll: „Magyarország királyának kérésére rendeljük, hogy Pécs városában legyen studium generale, amelyben az egyházi és polgári törvény s minden más nem tilos tudomány, a hittudományon kívül, taníttassék…”. 1933-ban Conway Twitty countryénekes születésnapja. 1951-ben Dávid Ben-Gúrión izraeli miniszterelnök aláírja az izraeli titkosszolgálat (Moszad) megalakításáról szóló rendeletet. 1958-ban Szoboszlay-per által halálra ítélt, többségében magyarokból álló csoport kivégzése Aradon. 1974-ben egy amerikai SR–71 Blackbird felállítja (a mind máig érvényes) sebesség rekordot, amikor New Yorkból Londonba repül 1 óra 54 perc 56,4 másodperc alatt. Átlagsebessége 2310 km/h.

 

A nap mottója:

Az emberek nem bábok. Nem játszhatsz velük, majd teheted dobozba őket.

Hazug csajok társasága c. film

Névnap:

Szeptember elseje Egon, Egyed, Artúr, Bella, Fajsz, Farkas, Gilda, Glenn, Ignác, Izabella, Kende, Kund, Kurd, Tamara, Veréna, Verita és Zádor napja.              

Szeptember elsején született:

Conway Twitty énekes, Vittorio Gassman színész, Kropkó Péter triatlonista és Gloria Estefan énekesnő

Időjárás:

Az ország keleti harmadán estig túlnyomóan derült, napos, száraz idő lesz. A Dunántúlon gyengén és erősen felhős időszakok egyaránt előfordulnak, délutántól, estétől pedig már a középső megyékben is egyre több lesz a felhő. Délelőtt a Dunántúlon – főként a nyugati, északnyugati felén – lehet helyenként eső, zápor, zivatar. Délutántól, estétől a keleti megyék kivételével elszórtan várható csapadék. A Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén a megélénkülő északnyugati szelet néhol erős lökések kísérhetik. A keleti tájakon általában mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarfelhő környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12 és 19 fok között alakul, az ország keleti felén azonban néhol 10 fok alá is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 28 és 33, a Nyugat-Dunántúlon 23, 27 fok között valószínű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top