Aktuális

Új tanév, új séró – túlélési tippek kamaszoktól iskolakezdés idejére

Minden szeptember elején ömlenek ránk azok a cikkek, amikben szülőknek adnak tanácsokat arra nézve, hogyan könnyíthetik meg az iskolakezdést a gyerekeik számára. Mi most úgy döntöttünk, a legérintettebbekhez fordulunk: kamaszokat kérdeztünk arról, mi segít nekik túllendülni az évnek ezen a sajnálatos szakaszán, amikor menthetetlenül elkezdődik a tanév.

Vágjunk is bele azzal, hogy érdemes elfogadnod: ennek a nyárnak most vége van, itt a tanévkezdés. Igen, ez nehéz feladat, a 16 éves Kitti szerint is: “Először hitetlenkedsz, aztán tagadsz, aztán próbálsz időt nyerni, aztán pánikolsz, végül pedig elfogadod, hogy minden hiába: a suli tényleg kezdődik, a vakációnak meg lőttek. Nekem az vált be, ha minél gyorsabban igyekeztem megbarátkozni ezzel a gondolattal, például úgy, ha arra koncentrálok, hogy: de legalább látom újra a kedvenc barátnőimet és osztálytársaimat. Vagy ha arra gondolok, hogy oké, a suli sok esetben szívás, de addig sem vagyok otthon, ami azt hiszem, hogy az anyuékkal való kapcsolatomnak is jót tesz azért.” Aztán gyorsan hozzáteszi, hogy így talán az otthoni feladatok száma és az azzal kapcsolatos konfliktusok mennyisége is csökkenni fog.

A fodrász az utolsó mentsvár

Miután túlléptél a sokkon, hogy vége a nyári szünetnek, készülj rá a sulira. Mit szólnál például egy kis megújuláshoz? Peti egy budapesti középiskolában tanul, ő ezt fontosnak érzi: “Mielőtt megkezdődik a tanulás, elmegyek a fodrászhoz, és vágatok valami menő hajat magamnak. Nem azért, mert ilyen piperkőc gyerek lennék, akinek az a legfontosabb, hogy milyen tükörkép néz rá vissza reggelente csipás szemmel, hanem azért, mert így könnyebb az új szakaszt elindítani. Jó, az sem mellékes, hogy önbizalmat is ad, ha rendben van a fejem, de fontosabb az, hogy az új séró és az új tanév együtt már nem is tűnik olyan borzasztónak.” Ez a praktika pedig igazán uniszex, fiúk-lányok egyaránt bevethetik. De ha a fodrásztipp nem is jön be, legalább a szobádat újítsd meg egy kicsit: némi dekorcsere, új takaró, kényelmes párnák, és máris sokkal kevésbé tűnik borzasztónak a sulikezdés.

Új tanév, új séró - túlélési tippek kamaszoktól iskolakezdés idejére

A cicafenék csodákra képes

És ha már az új szakasznál tartunk: ki emlékszik még, mennyire várta akkor az iskolát, mikor elsőbe ment? Mi tűnt többek között a legizgalmasabbnak benne? Naná, hogy a táska, meg a tolltartó, meg az ilyen kis apróságok. Úgyhogy lepd meg magad olyan kiegészítőkkel és felszerelésekkel, amitől jobb érzés lesz mondjuk belefogni egy matekfeladatba! A most 11. osztályba készülő Zsófi így vall erről: “Nálunk anyuék már kiskoromtól fogva figyeltek arra, hogy ne mindig a legolcsóbb, leggazdaságosabb cuccokat szerezzék be a tanuláshoz. Mindig vittek bele egy csavart, vagy egy különleges füzetborítóval, vagy egy vicces radírral – nem kell nagy dolgokra gondolni. Az egyik kedvencem az volt, mikor egy olyan tolltartót kaptam tőlük, amin cicafenekek sorakoztak. De idén is sikerült már beszerezniük egy hatalmas radírt a felirata szerint az igazán nagy hibákhoz, amin nagyon jót röhögtem. Jó, lehet, hogy nem azzal járok majd a suliba, de akkora geg, hogy még.” Rengeteg vicces, de funkcióját tökéletesen ellátó felszerelést lehet már kapni a boltokban, érdemes körbenézni.

Vigyél rendszert a káoszba

A felszerelésekkel kapcsolatban érdemes rögtön rátérni a rendszerezés fontosságára. Szerezz be olyan dossziét, amiben el tudod különíteni az egyes tananyagokat, így például nem is kell füzeteket hurcolnod, elég, ha lefűzhető lapokat viszel magaddal. Ez a módszer tökéletesen bevált az idén érettségire készülő Hannának is: “Szuper módszer! Évközben sosem szakad le a vállam, mert nem tizensok kilós a táskám. Én a dossziéban tartom az összes tantárgy anyagát, szépen különválasztva, így ha vissza kell néznem valamit, pillanatok alatt megtehetem. Idén pedig sokkal könnyebb dolgom lesz az érettségire készüléssel, hiszen az elmúlt négy év összes anyagát össze tudom rendezni és nem kell annyit keresgélnem. Mondjuk, ez a módszer az elején legalábbis igényel némi fegyelmet, de nekem bőven megérte az energiát.” Az tény, hogy a füzetek megkeresése hosszabb ideig eltarthat.

A rendszerezés más szempontból is segítségedre lehet, hogy könnyebben vedd a sulis akadályokat. A házifeladatokra és otthon elkészítendőkre Zolinak egész tuti praktikája van: “Mindig a legnehezebb feladatot veszem elő legelőször, mikor a másnapra készülök. Ilyenkor még egész pihent vagyok, sokkal jobban tudok figyelni, így van a legtöbb esélyem arra, hogy ezzel megbirkózzam. Ha a legnehezebb kész, már sokkal könnyebb a maradékon átvágni magam, és rövidebb ideig is tart.” Ha úgy érzed, valamiben menthetetlen vagy, kérj segítséget! Akár egy magántanár, akár egy másik diák segítsége is rengeteget jelenthet, utóbbi esetben ráadásul ez oda-vissza igaz. Mert lesz olyan, amiben te vagy a jobb, és neki jön majd jól a segítség. Ha pedig gyors, de hathatós segítség kell, akkor ott a Skype vagy a Messenger, de ezt már úgyis tudjátok.

Zene, zene, zene

No és persze van pár életmódot érintő praktika is, ami sokat nyomhat a latban. A legtöbben azt utálják a reggelekben, azért érzik nyomasztónak, mert állandó a rohanás. De vedd át a 17 éves Bori praktikáját, készíts magadnak playlistet a kedvenc számaidból: “Három szám, ennyit engedélyezek magamnak a zuhanyzásra reggel. Tök jó, mert azok a számok szólnak, amiket amúgy is imádok, és anyáméknak sem kell siettetniük reggelente. Bevonszolom magam a fürdőbe, és három számmal később egész jó kedvvel jövök elő.” Vajon hány szám kell ahhoz, hogy eldöntsd, mit veszel fel?

Minden szülő kedvenc vesszőparipája a reggeli – és az a helyzet, hogy joggal! Nem kell oltári nagy zabálásra gondolni, de egyél valamit akkor is, ha reggelente nem érzed magad éhesnek. Az idén tizedikbe készülő Karinának is bevált a módszer: “Régebben üres gyomorral léptem ki a lakásból, és az első óra végére már kopogott a szemem. Éhesen figyelni tényleg képtelenség. Tavaly minden reggel megettem egy kis tál zabkását gyümölccsel – pillanatok alatt megvan egy mikróban, még én is el tudom készíteni, plusz isteni -, vagy egy tojást, és az a helyzet, hogy tényleg hatással volt arra, hogyan viselem a sulit. Sokkal több volt így az energiám, könnyebben koncentrálok, nem érzem magam vacakul az éhségtől, ja, és mintha még a súlyomra is jó hatással lenne.” Általánosban még tízórai is volt, és az sem feltétlenül ördögtől való ötlet!

Új tanév, új séró - túlélési tippek kamaszoktól iskolakezdés idejére

Egy félóra alvástól újjászületsz

Napi hat-hét-nyolc óra tanulás nagyon sok, így nem csoda, ha hulla vagy, mire hazaérsz a suliból. Mielőtt megpróbálsz nekikezdeni a leckéknek, szusszanj egyet! Sőt, dőlj le egy fél-egy órás alvásra! Tomi úgy érzi, hogy ennek különösen nagy jelentősége lesz most, hogy a tizediknek vág neki: “Állítólag az egész középiskolából ez lesz a leghúzósabb év. Akár így lesz, akár nem, én biztos, hogy szunyálok egyet délután, ha úgy érzem, szükségem van rá. Meg persze, ha nincs edzés. Tavaly is így csináltam, és fél-egy óra bőven elég volt ahhoz, hogy utána ne érezzem magam mosott rongynak.” Ami már csak azért is jó, mert így a leckére fordított idő kevesebb lesz, a szabadidőd meg több.

Végül, de nem utolsósorban: vedd észre a suli alatt is a jó dolgokat, amik veled és körülötted történnek. Gyorsabban – és reméljük, hogy jó eredményekkel – elröppen a tanév, ha a fejedben a suli nem egyenlő a poklok poklával. Sok sikert mindenkinek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top