Aktuális

Semjén: tárgyalnának Veressel és az egyházzal a lombikbébiprogramról

Azt követően, hogy Veres András győri megyéspüspök bűnösnek nevezte azokat a párokat, akik részt vesznek a lombikbébiprogramban, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta: várják a szabályozást illetően a katolikus egyház javaslatait is. Egy olyan lombikbébiprogram lenne jó szerinte, amely megfelel az egyház tanításainak, és orvos-biológiai szempontból is működőképes.

Mint korábban megírtuk: a megyéspüspök kritizálta, hogy a kormány megnövelte a lombikbébiprogram támogatását.Veres András szerint ugyanis a keresztény értékek ezen a téren mást diktálnak, és bűnös az a keresztény, aki lombikbébiprogramban vesz részt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes legutóbb a Hír Tv-nek adott interjújában reagált Veres tiltakozására: azt sugallta, hogy a kormány kész tárgyalni. Mint fogalmazott: várja a püspök és a katolikus egyház javaslatait egy olyan szabályozásra, amely megfelel az egyház tanításainak, és orvos-biológiai szempontból is működőképes. 

A Kaáli Intézettel kapcsolatban törvénytelenséget sejtetett

Ugyanebben a nyilatkozatában Semjén azonban utalást tett arra is, hogy a hazai lombikbébiprogramok mintegy 70 százalékát lebonyolító Kaáli Intézetben törvénytelenségek lehetnek, Semjén ugyanis azt állította, hogy az intézetben nem kerül minden magzat beültetésre a méhbe. Szerinte “fölmerül a kérdés, hogy mi történik azokkal a megfogant emberi életekkel, amelyeket nem ültetnek be anyaméhbe”. Ő lefagyasztásra, az embriók kidobására gondol.

Az intézet azonban elutasította a célozgatásokat, közlésük szerint a betegek kérhetik, hogy az embriókat lefagyasszák, de felajánlhatják más meddő párnak, illetve kutatási célra is. Kérhetik a megsemmisítést is, de ilyenre még nem volt példa.

Növelik a lombikbébiprogram támogatását

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán bejelentette, hogy kibővítik a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is. Az MTI beszámolója szerint a változás az lesz, hogy ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam. Az erről szóló kormányrendelet szerdán jelenik meg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top