Aktuális

10 szívszorító film, melynek főhősei eltűnt szeretteiket keresik

Augusztus 30-a az Eltűntek világnapja, amikor azokra az emberekre emlékezünk, akiknek erőszak vagy fegyveres konfliktusok miatt veszett nyomuk. Az alábbi tíz film tíz szívszorító eltűnéstörténetet mesél el, de előre szólunk: ezek sötét, szívfájdító és gyakran nem happy enddel végződő sztorik.

Nyomtalanul (1988)

Aki eltűnt:

Saskia, egy huszonéves, fiatal, holland lány.

Aki keresi:

A szerelme, Rex, akivel épp közös vakációra készültek, mielőtt a lánynak nyoma veszett volna.

Minden idők egyik leggonoszabb filmje 1988-ban készült, a látszólag békésnek tűnő Hollandiában, és úgy kezdődik, hogy egy vakációra induló holland pár megáll egy benzinkútnál. Egy pillanatra szétválnak, aztán a lánynak nyoma vész. Rex éveken át nem adja fel Saskia keresését, de nem bukkan használható nyomra. Aztán három évvel később egyszer csak kap egy ajánlatot: valaki hajlandó elmondani neki, mi történt a szerelmével, ha belemegy egy játékba. George Sluizer rendező thrillere azt mutatja meg fájdalmasan, hogy olykor még a szerettünk halálát is könnyebb elfogadnunk, mint azt, ha semmit sem tudhatunk arról, mi történt vele, és a tudásért – bármily veszélyes is – képesek vagyunk óriási árat fizetni. Sluizer öt évvel később elkészítette a film hollywoodi remake-jét is Nyom nélkül címmel, Jeff Bridges, Kiefer Sutherland és Sandra Bullock főszereplésével.

 

Bunny Lake hiányzik (1965)

Aki eltűnt:

Bunny Lake, óvodáskorú kislány.

Aki keresi:

Ann Lake, az egyedülálló amerikai anyuka, aki épp most költözött Londonba.

Ann Lake beviszi a kislányát, Bunnyt az első napján a londoni oviba. Hazamegy rendezgetni a költözés ügyeit, és amikor délután visszatér a lányért, sehol sem találja őt. Már ez is hatalmas probléma, csakhogy van ennél is nagyobb: senki nem emlékszik rá, hogy egyáltalán látták volna a kislányt az oviban. Kihívják a rendőrséget, akik egy idő után abban is kételkedni kezdenek, hogy egyáltalán létezik Bunny. Az eltűnt személyek szeretteinek az egyetlen vigaszt csak az ismerőseik és a szeretteik nyújthatják egy ilyen nehéz helyzetben, de ebben a filmben Ann semmit nem kap ebből: egy idegen helyen kell bizonyítania igazát, ahol senki nem hisz neki, és ez teszi az anyai küzdelmét annyira szívszorítóvá.

 

Oroszlán (2016)

Aki eltűnt:

A kis Saroo, egy indiai kisfiú.

Aki keresi:

Édesanyja és a bátyja.

Az Oroszlán egy kicsit kakukktojásnak számít ebben a listában, főképp azért, mert itt nem láthatjuk a gyermeküket elvesztő családtagok fájdalmát, hanem maga az eltűnt gyerek áll a középpontban, aki felnőve saját maga indul útnak, hogy felkutassa az igazi családját a népes és óriási Indiában, méghozzá a Google Earth segítségével. Bár a kis Saroo-t Ausztráliában egy házaspár örökbe fogadja, ő sosem felejti el a gyökereit, és amikor felnőttként lehetősége lesz rá, visszatér a nagy kutatásra. A családegyesülésnél szem nem marad szárazon.

 

Hosszú jegyesség (2004)

Aki eltűnt:

Manech Langonnet (Gaspard Ulliel), francia katona, aki öncsonkítással szeretné korábban befejezni a katonai szolgálatot.

Aki keresi:

Mathilde Donnay (Audrey Tautou), a szeretett menyasszonya.

Az eltűntekről szóló filmek egyik alcsaládjába tartoznak azok a filmek, amikben a főhős egy háborúban eltűnt családtagját próbálja megtalálni. A Hosszú jegyesség az I. világháborúba visz vissza minket, pontosan annak végére, amikor Mathilde egyszerűen nem hajlandó elfogadni, hogy a vőlegénye valószínűleg eltűnt a csatatéren. Mindenhol a jeleket keresi, amik azt súgják neki, hogy a férfi még életben van, és egy elképesztő nyomozást indít be Manech után. A film azt mutatja be kiválóan, hogy a szerelem erejére igen nagy szükség van ahhoz, hogy legyen lelkierőnk egy eltűnt személy után akár évekig is kutatni.

 

Angyalszív (1987)

Aki eltűnt:

Johnny Favorite, a népszerű táncdalénekes, akit a II. világháború vége után nyelt el a föld.

Aki keresi:

Harry Angel (Mickey Rourke), a kissé lecsúszott magánnyomozó, aki egy gazdag férfi, Lou Cypher (Robert De Niro) megbízásából keresi Favorite-ot, mert az sokkal tartozik neki.

Az Angyalszív is kissé különutas filmnek számít a listában, mert itt látszólag nincs személyes kapcsolat a kutató és a keresett személy közt, hiszen a magánnyomozó csak a munkáját végzi. SPOILER! Azonban gyorsan kiderül, hogy az ügy nagyon is személyes, sőt ennél személyesebb nem is lehetne, hiszen kiderül, hogy Johnny Favorite valójában maga Harry Angel, aki körmönfont módon végig önmaga után nyomozott, csak nem tudott róla. A felfedezés és a mögötte rejlő titok finoman szólva is sötét helyekre viszi hősünket.

 

Fogságban (2013)

Aki eltűnt:

Anna és Joy, két kertvárosban élő kislány Pennsylvaniában.

Aki keresi őket:

Keller Dover (Hugh Jackman), Anna fanatikus apukája, valamint egy profi nyomozó, Loki (Jake Gyllenhaal).

Családi találkozó két szomszédos család között, mi rossz történhetne? Hát az, hogy a gyerekek elmennek sétálni, és a két legkisebb nem tér vissza. Bár az eltűnt emberekről szóló filmek sosem vidámak (oké, kivételnek ott a Másnaposok), a Fogságban még az átlaghoz képest is sötét és borús mozi, ami megmutatja az ilyen helyzetbe kerülő szülők magatehetetlen dühét, és azt, hogy miért vezet rosszra, ha önbíráskodóként saját kezükbe veszik az irányítást. Egy reménytelennek tűnő keresés sötét története sok meglepetéssel szolgál, ráadásul itt látható Hugh Jackman karrierjének legjobb alakítása is.

 

A nyár királyai (2013)

Aki eltűnt:

Három gimis srác, akiknek a nyári szünetben rohadtul elegük lesz a rájuk telepedő szüleikből.

Aki keresi őt:

A családjuk és a rendőrség.

A fenti filmeknél mind nagy tragédiák vagy bűntények választottak szét családokat/szerelmespárokat, pedig létezik egy olyan opció is, amikor az eltűnt személy egyszerűen csak lelép otthonról. A nyár királyaiban három lázadó kamaszfiúja besokall az otthoni helyzettől, és úgy döntenek, hogy bevetik magukat az erdőbe, és ott maguknak egy házat eszkábálva új életet kezdenek a szüleik nélkül. A film egyszerre vicces és érzelmes, és csodás látni, hogy a távolság hatására hogyan enyhülnek meg a szülők az eltűnt gyerekeik iránt, valamint hogyan jönnek rá a gyerekek, hogy nekik mégis otthon van még a helyük, a családjuk mellett.

 

Őrület (1988)

Aki eltűnt:

Sondra Walker, az elegáns amerikai nő, aki a férjével repül Párizsba.

Aki keresi őt:

Dr. Richard Walker (Harrison Ford), jómódú és nagy megbecsülésnek örvendő orvos, egyben Sondra férje.

Walker doktor egy orvosi konferenciára érkezik Párizsba a feleségével. Épp csak megérkeznek a hotelszobájukba, a doki elugrik zuhanyozni egyet, és amikor kilép a fürdőszobából, rádöbben, hogy eltűnt a párja. Roman Polanski filmje innentől kezdve jól adja vissza, hogy milyen érzés az, amikor egy idegen helyen kerülünk bajba, ahol nem ismerjük a helyi nyelvet, ezért rendkívül kiszolgáltatottak vagyunk. Egy eltűnt feleség esetében ez a helyzet különösen kényelmetlen. A film nem annyira drámaként, inkább krimiként működik, ahol hősünk egy terrorista összeesküvésbe keveredik a kutatása közben.

 

Holtodiglan (2014)

Aki eltűnt:

Amy Dunne (Rosamund Pike), az unatkozó háziasszony, akiről a szülei egy népszerű gyerekkönyvszereplőt mintáztak.

Aki keresi őt:

A férje, Nick (Ben Affleck), valamint a rendőrség.

A Holtodiglan is különleges film a listán, ugyanis az eltűnt személy (Spoiler!) itt teljesen önszántából tűnt el, ráadásul az eltűnését bűnténynek álcázta, miközben az őt kereső férje érdeklődése az eset iránt nem teljesen őszinte. Csak azért játssza meg, hogy érdekli, mi lett a felesége sorsa, mert egyre többen gyanakodnak arra, hogy valójában ő tette el láb alól. A Holtodiglan egy bizarr házasság nem mindennapi játszmázásába enged bepillantást, két beteg és iszonyatosan önző ember szemszögéből. Elképesztően szórakoztató.

 

8MM (1999)

Aki eltűnt:

Egy ismeretlen lány, akinek a kivégzését egy úgynevezett snuff videón (értsd: gyilok-pornó)

látják.

Aki keresi őt:

Tom Welles, magánnyomozó (Nicolas Cage).

A dúsgazdag Mrs. Christian férje nemrég távozott az élők sorából, és az asszony a férje cuccai között talál egy riasztó videokazettát, amin egy fiatal lány nagyon realisztikus kivégzését nézi végig. Mivel nem hagyja nyugodni a lelkiismerete, felbérel egy magánnyomozót, hogy derítse ki: vajon igazi-e, amit a szalagon lát, vagy csak megjátszották az egészet, és ki az a fiatal lány, akinek a halálát végignézte. Az ügy eleve nem tűnik egyszerűenk Tom Welles magánnyomozó számára, ugyanis nincs túl sok támpontja, ám a legnehezebb része mégis az, hogy a megoldásért alá kell merülnie a pornóalvilág legaljasabb csőcselékének világába, ami édesapaként túl nagy hatással van rá. A 8MM azt mutatja be igen erősen, hogy egy nyomozó hogyan válhat személyesen is érintetté egy ügyben, amihez a szakmán kívül nem kéne, hogy legyen bármi köze.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top