Aktuális

Akár egy évig is eltarthat, míg megtalálják Colleen Bell utódját

Hónapokig, de akár egy évig is eltarthat, mire kiszemelik az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét. Az előző nagykövet Colleen Bell volt, aki idén január 20-án utazott vissza Amerikába, azóta Budapesten az amerikai nagykövetség ügyvivő vezetésével működik.

Egy nagykövetség nagykövet nélkül, ideiglenes ügyvivő irányításával elvileg akár évekig is működhet (ezt a posztot jelenleg David Kostelancik tölti be a Szabadság téren), így könnyen elképzelhető, hogy Colleen Bell utódja, az új amerikai nagykövet kinevezésére még hónapokat vagy akár egy évet is várni kell. Ezt nyilatkozta az atv.hu-nak egy magas rangú kormányzati politikus, aki “kitűnően ismeri a magyar–amerikai viszonyt”.

A forrás emlékeztetett, hogy Trump elnöksége alatt lassan haladnak a kinevezések: nyárig mindössze hat kinevezettet hagyott jóvá az amerikai szenátus, azokat is a kulcsposztokon: az ENSZ-, a kínai és az izraeli nagykövetek foglalták el például az állomáshelyüket.

A lap részletezi, hogy ki jöhetne szóba az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként, és egyik esélyesként tartják számon Christopher Ballt, a Quinnipiac Egyetem közgazdászprofesszorát. Ball húsz éve foglalkozik Magyarországgal, a kilencvenes években élt is nálunk, és az ELTE-n tanított. Folyékonyan beszél magyarul, a felesége erdélyi magyar. Egyetemén a Közép-európai Intézet Széchenyi nemzetközi gazdasági tanszékének igazgatója, illetve ő a tiszteletbeli magyar konzul Connecticutban.

Korábban szóba jött még az egykori tévés műsorvezető Susan Hutchinson, Washington állam republikánus vezetője is, aki Trump támogatói között volt. Magyar kötődése: a Charles és Lisa Simonyi Alapítvány a Művészetekért és Tudományért ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik, 2014 őszéig a Hungary Initiatives Foundation (HIF) egyik kurátora is volt.

A legutóbbi amerikai nagykövet, Colleen Bell 2015 januárjában érkezett Magyarországra, és idén januárban az új elnök, Trump beiktatása előtt szűnt meg a megbízatása. Bell január 20-án visszautazott Budapestről Amerikába. Bell nem karrierdiplomata volt, hanem Obama elnök egyik fő adománygyűjtője, részt vett a Demokrata Párt 2012-es országos konvencióján, és tagja volt az Obama-kampány országos pénzügyi bizottságának is – emlékeztet az atv.hu.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top