Aktuális

Megdőlt a hajnali melegrekord

Vasárnap virradóra megdőlt a hajnali melegrekord; a fővárosban a leghidegebb órákban is csaknem 24 Celsius-fokot mértek – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A vasárnap hajnal szokatlanul melegnek bizonyult a magasabban fekvő mérőállomásokon. Síkvidéken csupán 13-19 fok volt a hőmérsékleti minimum, de a dombokon, hegytetőkön 20 Celsius-fok feletti értékeket mértek.

Mostanáig ezen a napon 1992-ben volt a legenyhébb a hajnal, akkor 23,8 fok volt a Széchenyi-hegyen. Most a János-hegyen csupán 23,9 fokig hűlt le a levegő, így ez lett az új augusztus 27-i országos és egyben a budapesti hajnali melegrekord.

Megdőlt a hajnali melegrekord

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez még vasárnap hajnalban eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a középhőmérséklet az északi, északkeleti országrész kivételével általában 25, 26, de délen és városi környezetben helyenként 27 Celsius fok fölött alakul. A hőség miatt Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32-38 fok között lesz, a legmelegebb a Dél-Alföldön várható. Késő estére 22-30 fok közé csökken a hőmérséklet. Vasárnap este az észak felől érkező front véget vet a hőségnek.

Emellett a heves zivatarok veszélye miatt szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak a fővárosra és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top