Aktuális

Rettegésben tartotta rabtársait az elítélt

Kávéért, cigarettáért, de autóért is zsarolta rabtársait.

Egy jogerős szabadságvesztését töltő rab 2016 márciusában a Szegedi Fegyház és Börtön egyik lakóhelyiségébe ment, ott egy kést szorított elítélttársa nyakához azért, hogy töltse fel a telefonját, és küldessen be neki cigarettát, illetőleg kávét. A fenyegetés hatására a rabtárs egy idősebb fogvatartott nevére beküldetett hozzátartozóival több csomag kávét és cigarettát, amelyet azután a vádlottnak adtak át.

Egy másik társa részére a férfi egy órát ajánlott fel megvásárlásra, amelyet azonban az elítélttárs visszautasított. Ő ezt nem vette tudomásul, hanem több alkalommal ököllel megütötte rabtársát, majd egy, a büntetésvégrehajtási intézetben rendszeresített késsel hadonászott előtte. Szándékosan megvágta a saját hasát és azzal fenyegette meg az elítélt társát, hogy ha nem veszi meg az órát, akkor a felügyeletnek azt fogja állítani, hogy rabtársa szúrta meg őt, és így fegyelmi eljárást indíttat ellene. Ezzel összefüggésben megfenyegette a zárkában tartózkodókat is azzal, hogy tanúskodjanak hamisan, és mondják azt, hogy a rabtársa okozta a sérülését.

2016 áprilisában a férfi többször felszólította egy rabtársát, hogy adja el neki az autóját, ő azonban visszautasította a vádlott ajánlatát. A férfi ezután mindenhova követte elítélttársát és közölte vele, hogy védelme alatt áll, és jobb, ha együttműködik vele. Több alkalommal az erejét fitogtatva tört-zúzott a börtön lakóhelyiségében, majd egy üres adásvételi szerződést kéretett be a börtönbe, és fenyegette rabtársát azzal, hogy ha nem írja alá, akkor nagyon rosszul jár. A fenyegetés hatására, mivel az elítélttárs tartott a vádlottól, kitöltötte az adásvételi szerződést, de hamis adatokat tüntetett fel abban, valamint sikerült azt a felügyeletnek eljuttatnia, még mielőtt kijuttatták volna börtönből. Ennek hatására fegyelmi eljárás indult a vádlottal szemben, melynek során megfenyegette rabtársát, hogy megöli őt és a családját is, valamint annak ellenére, hogy a vételárat nem fizette meg, visszakövetelte mintegy 800.000 forint összegben.

Azért, hogy hatásosabb legyen a fellépése, egy tőle szintén nagyon tartó újabb rabtársát vette rá arra, hogy bántalmazza a sértettet helyette. Az elítélt  ezután is folyamatosan zaklatta rabtársát, akinek egy alkalommal sikerült kihasználni a vádlott figyelmetlenségét és értesítenie az élettársát, aki jelezte a felügyelet felé, hogy terrorban tartják őt.

A járási és nyomozó ügyészség a vádlottat három rendbeli súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével vádolja, ebből két rendbeli kísérleti szakban maradt. A bűncselekményeket visszaesőként elkövető vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top