Aktuális

Robbanómellényt is találtak a katalóniai terroristák házában

A katalán rendőrség robbanómellényt is talált annak az alcanari háznak a pincéjében, ahol a barcelonai merényletet elkövető terroristasejt húzta meg magát. Az is kiderült mostanra, hogy a sejt radikalizálódásával vádolt imámot egyszer már ki akarták utasítani az országból.

A legfrissebb hírek szerint a katalán rendőrség robbanómellényeket és pokolgép készítéséhez szükséges anyagokat talált annak az alcanari háznak a pincéjében, amelyben a barcelonai gázolásos merényletet kitervelő terroristasejt tagjai húzták meg magukat. Mint ismeretes, a házat a Ramblán elkövetett merénylet előtt a terroristák véletlenül magukra robbantották, így a katalán rendőrség tulajdonképpen a ház romjait között talált rá több mellényre is. 

A Guardian szerint kérdéseket vet fel, hogy csak most bukkantak a robbanószerkezetre. Az alcanari épületben történt robbanást ugyanis először, múlt héten csütörtökön egy egyszerű gázrobbanásnak ítélték a hatóságok, eleinte nem fogtak gyanút, hogy terroristák elrontott kísérletéről van szó. Pedig ha már aznap megtalálják a mellényeket, akkor akár még a barcelonai támadás is megelőzhető lett volna, hiszen egyértelművé válik, hogy terroristák készülnek valamire.

Helyszínelés az alcanari háznál.
Helyszínelés az alcanari háznál

Ugyancsak aggasztó az is, hogy a detonációban meghalt, a terrorsejt radikalizálásával vádolt imám, Abdelbak esz-Szatti büntetett előéletű volt. Az imámot 2012-ben négyéves börtönbüntetésre ítélték kábítószer-kereskedelem miatt, de két évre rá feltételesen szabadlábra helyezték. A kelet-spanyolországi castellóni tartomány hatóságai ki akarták utasítani az országból, és öt évre meg akarták tiltani, hogy beutazhasson, de az imám ügyvédei fellebbeztek, és egy bíró érvénytelenítette a kiutasításról  szóló döntést, mert nem találta őt közveszélyesnek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top