Aktuális

Átlag magyarnak számítasz-e a kereseted alapján?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén júniusban a bruttó átlagkereset 297 300 forint volt, az év első hat hónapjában a bruttó és a nettó keresetek pedig egyaránt 12,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2017 júniusában 297 300 forint volt a bruttó átlagkereset, de a nyár első hónapjában a bruttó és a nettó átlagkereset is egyaránt 14,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A január–június közötti időszakban is emelkedtek a keresetek: ha a bruttót nézzük, akkor átlagosan 290 300 forintot keresett egy magyar ember a nyár elején, ami 12,5 százalékos emelkedést jelent.

A KSH szerint a növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

Átlag magyar vagy-e a kereseted alapján?

A Napi.hu részletesebb ismertetése szerint idén júniusban nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 197 700 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 205 500 forintra becsülhető. 

Az első félévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 290 300 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (574 100 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (179 800 forint).

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,3 százalékos növekedése mellett a reálkereset 10 százalékkal emelkedett. A munkajövedelem pedig 12,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top