Aktuális

Egymilliónál is több mobilos felejtette el a határidőt

Sokan nem végezték el a kötelező adategyeztetést, így SIM-kártyájukat inaktiválják a mobilszolgáltatók.

A nagyjából négymillió adategyeztetésre kötelezett feltöltőkártyás SIM-kártya mindössze 68 százalékát regisztrálták a mobilosok, de több mint egymillióan ezt elmulasztották. A Világgazdaság azt írja, hogy a kötelező adategyeztetésben érintett mobiltelefonos SIM-kártyák harmadát inaktiválták a szolgáltatók, de a határidőkből kicsúszóknak új szerződést kínáltak a régi szám és egyenleg megtartása érdekében

A lap szerint a megszűnt kártyák között sok már használaton kívüli is lehetett. Mivel a jogszabály szerint a továbbiakban évente, a szerződéskötéstől számított fordulónapokon kell egyeztetni az adatokat, újabb tömeges egyeztetés nem várható.

Az adategyeztetésre azért van szükség, mert január elsején módosultak az elektronikus hírközlésről szóló törvényben az előrefizetős SIM-kártyás mobiltelefon-szerződések szabályai. Ezek szerint egy egyéni előfizetőnek legfeljebb 10, egy üzletinek pedig 50 feltöltőkártyás szerződése lehet egy szolgáltatónál, és egy feltöltős SIM-kártya-szerződés csak egy előfizetői hívószámra vonatkozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top