Aktuális

Felmentették a BKK-t figyelmeztető etikus hekkert

Nem gyanúsítják többé azt a fiút, aki felhívta a BKK figyelmét az elektronikus jegyrendszer biztonsági résére, ám a közlekedési vállalat köszönet helyett inkább rászabadította a rendőrséget az etikus hekkernek mondott srácra.

“Az ügyészség helyt adott az engem védő Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje által tett panasznak az ügyemben, ezáltal nem tekintenek a továbbiakban gyanúsítottnak, felmentettek” – írta a fiú Facebookon.

Felmentették a BKK-t figyelmeztető etikus hekkert

“Az ügyészség megállapította, hogy a célom valóban és nem cáfolhatóan a biztonsági rés feltárása és ennek közlése volt a BKK felé, amelyet két e-mail címre is megtettem, de erre választ nem kaptam. Megállapították, hogy ahhoz, hogy kétséget kizáróan meggyőződjek a rendszerhibáról, szükséges volt a vásárlás befejezése; továbbá azt is, hogy a cselekményem vezetett ezen informatikai rendszer olyan módon történő kijavításához, mely kizárja a hasonló cselekmények kivitelezését a továbbiakban; a fentiek alapján pedig azt, hogy cselekményem nem veszélyes a társadalomra, mely a bűncselekmény megállapíthatóságának törvényi előfeltétele. Emellett megállapították, hogy a bejelentésem közérdekű bejelentésnek minősül (ami büntethetőséget kizáró ok), mivel olyan körülményre hívta fel a figyelmet, melynek orvoslása a közösség érdekét szolgálja, de mivel cselekményem a társadalomra való veszélyesség hiánya miatt alapból nem minősül bűncselekménynek, ezt a továbbiakban nem vizsgálták” – fogalmazott. 

Az etikus hekkert július 21-én reggel vitték el kihallgatásra a rendőrök, miután a srác feltörte a BKK elektronikus jegyrendszerét annak bizonyításaként, hogy komoly biztonsági rések vannak a rendszerben. A fiú értesítette is a hiányosságokról a közlekedési vállalatot, ám ezt sem a BKK, sem a rendszert fejlesztő T-Systems nem díjazta. Korábban arról is szóltak hírek, hogy a fiú akár nyolc év börtönt is kaphat a tettéért. 

Közlemény: 

A BKK annak közlésére kérte föl az NLCafe.hu-t, hogy az ügyben nem a BKK Zrt., hanem a rendszert üzemeltető T-Systems Magyarország Zrt. tette meg a feljelentést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top