Aktuális

Egy 250 éves öreg tölgyfát vágott tönkre a vihar

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának helyt adó kastélypark ikonikus fája komolyan megsérült az esti viharban, lombkoronájának felét a 250 éves csertölgy elveszítette. A fát többek között Beethoven és a Dreher család is láthatta már.

A martonvásári kastélyparkban szomorúan látták a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának munkatársai, hogy az éjjeli vihar tönkre vágta az ikonikus tölgyfát. 

A mintegy 20 méter magas, közel két méter törzsátmérőjű csertölgynek egy akkora ága tört le, amely már önmagában is egy önálló fa lehetne, ezzel pedig a 250 éves tölgy lombkoronájának felét elveszítette.

Az ikonikus fa az elsők között lehetett azokból a fákból, amelyeket a Mária Teréziától kapott mocsaras birtok lecsapolását követően a gróf Brunszvik család a park létrehozására elültetett. A fa nemcsak a kastély építésének, de Beethoven látogatásainak, később a Dreher család életének is tanúja volt, majd a második világháború alatt a kastélyban berendezett hadikórház sebesültjeinek nyújtott árnyékot. Az ötvenes évektől az Akadémia kutatóinak, vendégeinek és a park évi tízezernyi látogatójának jelentette az évszázadokon átnyúló folytonosságot – olvasható az MTA oldalán. 

Bár komoly sérüléseket szerzett a tölgymatuzsálem, a kutatóközpont munkatársai szerint a fa megmenthető. “A következő napokban szakemberek bevonásával igyekszünk gondoskodni a tölgy sérülésének ellátásáról, illetve megakadályozni a kórokozók/kártevők esetleges további károkozását. A hatalmas lombtömegvesztést követően csak remélni tudjuk, hogy a statikai változás nem okoz további mechanikai károkat” – mondta Balázs Ervin akadémikus, az Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top