Aktuális

Egyre több hajléktalan élhet az utcákon

Több mint százezer magyarnak bizonytalan a lakcíme. Ez súlyosan romló helyzetet jelezhet.

A bejelentett lakcímek hiánya jó mutatója lehet a hajléktalanságnak, noha sokan vannak olyanok is, akiknek van állandó szállásuk, csak nincsenek vagy nem is lehetnek oda bejelentve. Minden esetre az elmúlt két évben jócskán megnőtt azoknak a száma, akiknek egyáltalán nincs semmilyen lakcímük.

Egyre több hajléktalan élhet az utcákon

Magyarországon 70 808 embernek nincs érvényes lakcíme, ebből majdnem ötezer kiskorú. Két évvel ezelőtt még csak 63 660 embert érintett a legrosszabb kategória – írja A Város Mindenkié Egyesület adatai alapján az Index. Akinek nincs bejelentett lakcíme, az lényegében semmilyen állampolgári jogával nem tud élni: nem szavazhat, nem tud iskolába járni a gyereke, kimarad a szociális ellátásból, és az egészségügyi ellátásában is komoly nehézségei lehetnek. 

Az érvénytelen lakcímmel rendelkező emberek 41 százalékának a legutóbbi bejelentett lakcíme Budapesten volt, ezt jelentősen lemaradva követik az olyan nagyobb városok, mint Miskolc, Debrecen, Pécs és Szeged.

23 865 embernek van településszintű lakcíme, ez a szám két éve 22 624 volt. Ők azok, akik lehet, hogy csak nem tudnak bejelentkezni oda, ahol egyébként élnek, de köztük is rengeteg a teljesen hajléktalan. Csak tartózkodási címe 5818 embernek van, ez némi előrelépés a két évvel ezelőtti 6377-hoz képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top