Aktuális

Hamarosan rengeteg porszívó fog eltűnni a boltokból

A háztartási eszközöket egy három éve bevezetett EU-s szabályozás miatt vonják majd ki a forgalomból. Változnak az energiahatékonysági jelölések is.

Az Európai Unió 2014-ben vezette be az energiacímkéket, amelyek alkalmazását a porszívókra is kiterjesztették – írja az InfoRádió. A rendelkezés szerint 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívót nem lehet forgalomba hozni az EU területén.

A hároméves jogszabályban azonban szerepel egy további szigorítás, amely szerint 2017 szeptemberétől az 1600 watt helyett már csak 900 wattos porszívókat lehet majd értékesíteni.

Az energiacímkék kategóriái is átalakulnak: megszűnik az E és az F kategória, a legjobb minősítésű eszközök pedig akár A+++ jelölést is kaphatnak.

A szigorítás érinti a porszívók zajszintjét is: a 80 decibelnél hangosabb háztartási eszközöket szintén nem lehet majd forgalmazni, mint ahogy azokat a porszívókat sem, amelyeknél a szobába visszafújt levegőben 1 százaléknál magasabb a por aránya. Jó hír a gégecsövekkel harcolóknak: a rendelkezés értelmében a legújabb gégecsöveknek 40 000 hajlítást is ki kell bírniuk törés nélkül.

A jogszabály nem érinti az úgynevezett nedves és száraz-nedves porszívókat, illetve a csak akkumulátorról üzemelő porszívókat, az ipari és központi porszívókat, a padlópolírozó gépeket, a kültéri felhasználásra szánt eszközöket és a robotporszívókat.

A szabályozás a gyártókat érinti, ezért a kereskedők szeptember 1. után még kiárusíthatják a raktárkészletüket, de új darabokat már nem rendelhetnek az érintett modellekből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top