Aktuális

Több száz munkahelyet fog teremteni a hatvani luxuscsokoládé-gyár

Fel akarják tenni Magyarországot a luxuscsokoládé-ipar térképére – mondta a Ghraoui Csokoládé Manufaktúra Zrt. kommunikációs igazgatója. A Hatvanban a termelést jövőre megkezdő szír csokigyár rengeteg munkahelyet fog teremteni.

Tavaly decemberben szólt először nagyot a hír, hogy a világ egyik leghíresebb csokoládé-vállalatának, a Ghraoui Csokoládé Manufaktúrának a tulajdonosai Damaszkuszból menekültek Magyarországra, és úgy ítélték meg, hogy itt állítják fel újra csokiüzemüket. 

A zrt. kommunikációs igazgatója, Rania Ghraoui a Világgazdaságnak nyilatkozott a 7,6 milliárd forintos beruházásról. Mint mondta: 4-5 közép-európai fővárost vizsgáltak meg alaposan, amikor helyszínt kerestek a csokigyárhoz, de Magyarország mellett szólt a legtöbb érv: egyrészt Rania Ghraoui férjével, Bassam S. Ghraouival együtt szír-magyar kettős állampolgárok, Damaszkusz után Budapest a második otthonuk. Ez párosul a vonzó befektetési lehetőséggel, amely a kedvező pénzügyi és adózási feltételeknek tudható be. Emellett az elhelyezkedés és az időjárás is Budapest mellett szólt – fogalmaz Rania Ghraoui. 

A Hatvanban felépíteni tervezett gyárban 12 ezer négyzetméteren hoznak létre 540 új munkahelyet, de már most azt látják, hogy öt-hat éven belül akár meg is duplázhatják ezt a létszámot. A gyár tervei már elkészültek, októberben jöhet a kivitelezés, rá egy évre pedig el is kezdődhet a termelés az üzemben. Céljuk, hogy Magyarországot feltegyék a luxuscsokoládé-ipar térképére. 

A Ghraoui manufaktúra egyébként Csepelen már elkezdte az átmeneti gyártást, jelenleg innen látják el leendő üzleteiket. A tervek szerint a Magyarországon gyártandó évi 1000 tonnányi prémiumcsokoládé 95 százalékát, mintegy 200 millió euró értékben exportra szánják majd a tulajdonosok. Az Andrássy úti butik szeptemberben nyit, azt követően november végén nyílik üzlet Párizsban, majd Berlinben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top