Aktuális

Legyártották a 12 millió tankönyvet, indulhat a kiszállításuk

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a kiadványok a hónap végéig mindenhova megérkeznek – jelentette be a köznevelési helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán. Sajtótájékoztatóján szóba került az új iskolaigazgatók kinevezése is.

Maruzsa elmondta, hogy hétfőn a következő tanévi tankönyvek gyártása lezárult, és ezzel megkezdődhetett, évfolyamonként szétválogatva a könyvek kiszállítása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból. A köznevelési intézmények mintegy 12 millió tankönyvet rendeltek meg a 2017/2018-as tanévre. 

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy a tankönyvellátás az 1-9. évfolyamon ingyenes, és rászorultsági alapon a 10-12. évfolyamon a diákok több mint 60 százaléka kapja térítésmentesen a kiadványokat. Összesen 1,1 millió tanulónak biztosítják ingyenesen a tankönyveket – közölte.

Legyártották a 12 millió tankönyvet, indulhat a kiszállításuk

Előfordulhat, hogy például az átiratkozás miatti létszámmozgások okán további tankönyvekre lesz szükség egyes intézményekben, ezeket pótrendelés keretében tudják teljesíteni, augusztus 20-a után egészen szeptember 15-ig lesz erre mód. 

Négyszáz helyen már új iskolaigazgatók vannak

Maruzsa Zoltán az iskolaigazgatók kinevezését firtató felvetésekre közölte: csaknem ötszáz helyen hirdettek pályázatot, és döntő többségben általában egy pályázó van. Négyszáz helyszínen meg is történt több évre az iskolaigazgatók kinevezése, néhány helyszínen van csak vita a vezető személyét illetően. Nemcsak állami, hanem egyházi és magánintézmények esetén is előfordult, hogy a fenntartó más döntést hozott. 

Maruzsa kiemelte, hogy minden esetben szakmai döntések születtek, és ahol indokolttá válik, mert a helyzet elmérgesedik, ott a tárca ezt moderálni fogja, és tárgyal az érintettekkel. Megjegyezte, nemcsak az állami, hanem a céges vezetői kinevezések többségénél sincs hivatali indoklás, de mérlegelni fogják annak lehetőségét, hogy az iskolaigazgatók megválasztásánál legyen magyarázat is, ehhez azonban törvénymódosítás szükséges.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top