Aktuális

Filmforgatás miatt nem parkolhatsz hetekig a Dohány utcában és a Síp utcában

A belváros szívében, a Zsinagóga mellett viszonylag gyakran vannak forgatások, lezárások. A mostani azonban szokatlanul hosszú, ugyanis 3 hétig tart, és a lakók is, meg az üzlettulajdonosok is fel vannak háborodva.

Az átmenő forgalom nincs korlátozva, de parkolni nem lehet sem a Dohány utcában, sem pedig a Síp utcában. A korlátozás július 25-től egészen augusztus 12-ig tart majd. A trolik centizve kanyarodnak a parkoló filmes teherautók mellett, a Síp utcában két ló toporgott órákon keresztül egy lószállítóban, amikor ott jártunk. Szombaton egy ott dolgozó fiú szerint az egész Síp utca tele volt lovakkal, nyilván akkor épp egy olyan jelenetet vettek fel, amelyhez több állat is kellett. Információink szerint Nemes Jeles László új játékfilmje készül éppen. Sem az ott lakók, sem az üzletek tulajdonosai nem vállalták arccal és névvel a nyilatkozatukat, de kamerán kívül szívesen meséltek.

“Ilyen hosszú ideig tartó filmforgatás még nem volt itt, legalábbis én nem emlékszem rá. Minket soha senki nem kérdez meg arról, hogy mit szólunk hozzá, egyszer csak megtudjuk, hogy lesz, és kész. Éppen áruszállító autót várok, fogalmam sincs, hogyan fogunk lepakolni, mert éppen nem tud sehol megállni, és ki kell pakolni. Eddig legalább a rokkanthelyeket szabadon hagyták ilyenkor, de most az is le van zárva. Elképzelni sem tudom, hogy hogyan áll meg az a lakó, aki mozgáskorlátozott, és hogyan jut el a lakásához” – meséli nekünk egy bár tulajdonosa a Dohány utcában.

Filmforgatás miatt nem parkolhatsz hetekig a Dohány utcában és a Síp utcában

Egy másik üzlettulajdonos, aki a Síp utcában dolgozik már negyven éve, azt mondja, hogy neki nem a forgatással van baja, hiszen az emberek a munkájukat végzik, hanem az eljárással.

“Az önkormányzat megadja az engedélyt, feltételezem, hogy pénzért, aztán a lakók értesülnek a végeredményről. Nekünk csak a bosszankodás marad, mert itt egyébként sem könnyű megállni autóval, de most hetekig megint lehetetlen. Eddig egy hatalmas daru is állt itt, ami nem volt hangtalan, és ki tudja, mi jön még. Egyébként azt sem értem, hogy a belváros közepén több évtizeddel a háború befejezése után hogy lehetnek még ilyen állapotban a házak. Na, talán a filmforgatás után majd eszébe jut valakinek, hogy ezzel is foglalkozzon!”

Egy dizájner ruhabolt dolgozója arra panaszkodik, hogy a vevők be se jönnek hozzá, mert azt hiszik, hogy zárva van.

“A bejáratom előtt hatalmas filmes teherautók állnak, nem is látszik, hogy nyitva vagyok. Ilyenkor már egy csomó ember szokott nézelődni az üzletben, ma meg senki. Még arra sem tudok felkészülni, hogy a közösségi oldalon előre kiírjam, hogy nyitva vagyunk, csak a látszat csal. Nem szól senki nekünk előre, csak jövök reggel, és akkor látom, hogy le van zárva minden. Ez totális kitolás velünk, rengeteg bevételkiesésem van emiatt. Aztán az is bosszant, hogy könyörögnöm kell a filmeseknek, hogy pakoljanak arrébb, mert nem tudok kinyitni, vannak napok, amikor az egész járdát elfoglalják. És mindez hetekig tart…”

A forgatás nemcsak a boltosoknak, de a lakóknak is sok bosszúságot okoz.

“Sok éve lakom itt, hozzászoktam, hogy minimum fél órát kell keresgélnem ahhoz, hogy parkolóhelyet találjak. Most ez lehetetlen. Ahhoz is hozzászoktam, hogy gyakran vannak lezárások, forgatások, olyankor próbáljuk átütemezni a kocsis programokat, jellemzően a nagybevásárlást más napra. Ilyen hosszú időre azonban lehetetlen ezt megoldani. A házunkban lakik egy kerekesszékes férfi, neki ez még sokkal nagyobb probléma. A mellettünk lévő irodaházban még arra is megkérték a dolgozókat, hogy bizonyos időpontokban ne gyújtsák fel a lámpát, mert zavarja a forgatást. Azért ez már kicsit vicces! Arról nem is beszélve, hogy éjszakai jelenetek is vannak, és elég nagy a zaj.”

Természetesen megkerestük a hetedik kerületi önkormányzatot, de telefonon azt a felvilágosítást kaptuk, hogy jelenleg mindenki szabadságon van, aki nyilatkozhatna, ezért nem tudnak semmit mondani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top