Aktuális

Cecil, az oroszlán kölykével is végzett egy trófeavadász

Két évvel az után, hogy világraszóló felháborodást váltott ki a zimbabwei hím oroszlán, Cecil levadászása, érkezett a hír, hogy az állat egyik kölykét, a már így is hatéves Xandát megölték. Oxfordi kutató szerint azonban Xanda gyilkosa még mindig a "jó vadász" kategóriájába tartozik.

A zimbabwei Hwange Nemzeti Park Facebook-oldalán közölték a hírt, hogy egy Richard Cooke nevű, a vadászatot professzionális szinten űző nagy játékos ejtette el a hatéves hím oroszlánt, Xandát.

Xanda az egyik kölyke volt Cecilnek, annak az oroszlánnak, amelyet két évvel ezelőtt egy amerikai fogorvos, Walter Palmer ölt meg. Akkor Zimbabwe fekete sörényű, ikonikus állatának meggyilkolása hatalmas botrányt kavart, részben azért is, mert a vadász nemcsak, hogy büszkén pózolt zsákmányával, de állítólag csupán megsebezte egy nyílvesszővel az állatot, és még negyven órán keresztül hagyta szenvedni a szerencsétlen vadat. Az a vád is felmerült, hogy Cecilt a vadászok a védett rezervátumból kicsalogatták egy magánterületre, hogy nyugodtan megölhessék az oroszlánt.

Most azonban az Oxfordi Egyetem Állattani Tanszékének munkatársa, Andrew Loveridge szerint nincs szó hasonlóan támadható tettről. Loveridge azt mondja, hogy Richard Cooke még a “jó vadászok” kategóriájába tartozik, azaz a trófeavadász azonnal bejelentette, hogy elejtette Xandát, és az állat rádiós nyakörvét is visszaküldte. A szakember szerint Cooke legálisan járt el. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy jó lenne, ha a nemzeti park a kerítésen kívül kialakítana egy három mérföldes zónát, amely területen szintén tilos lenne lelőni az állatokat, így el lehetne kerülni, hogy a parkból valahogy kijutott vagy kicsalogatott vadakat a vadászok nyugodt szívvel zsákmányul ejtsék.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top