Aktuális

Jane Austen portréja kerül az új tízfontos bankjegyre

Az új bankjegyet az írónő halálának kétszázadik évfordulója alkalmából mutatták be Nagy-Britanniában. Az új tízfontos különleges anyagból készül, ami miatt – többek között – vallási csoportok is tiltakoznak.

Mark Carney, a brit nemzeti bank, a Bank of England kormányzója a tegnapi nap folyamán a winchesteri székesegyház előtt mutatta be az új tízfontos bankjegyet, amelyet a tervek szerint szeptember 14-én bocsátanak először forgalomba.

Az új bankó a tavaly bemutatott, Winston Churchill képével ellátott ötfontoshoz hasonlóan műanyagból készült, hogy szó szerint jobban bírja a gyűrődést, mint a papíralapú bankjegyek. Ez már akkor is kiverte a biztosítékot, többek között egyes vallási csoportoknál és a vegánoknál is, ugyanis a speciális polimer többek között állati zsírok származékait is tartalmazza. Emiatt petíciót is indítottak, hogy vonják vissza a műanyag bankjegyeket, a számláló ma már több mint százezer aláírásnál jár. A Bank of England szerint az új anyagból készült pénz akár öt évig is forgalomban maradhat, ez pedig azt jelenti, hogy két és félszer tartósabb, mint a jelenlegi, papírból készült tízfontos.

Jane Austen halálának 200. évfordulóján mutatták be az új tízfontost (Fotó: Getty Images)
Jane Austen halálának 200. évfordulóján mutatták be az új tízfontost (Fotó: Getty Images)

Mint minden brit bankjegy, az új tízfontos “előlapján” is II. Erzsébet brit királynő látható, a hátulján pedig a 200 éve, 1817. július 18-án elhunyt Jane Austen portréja szerepel, amely testvére, Cassandra egyik rajza alapján készült. A bankóra egy idézet is felkerült, amely Austen talán leghíresebb regényéből, a Büszkeség és balítéletből származik: “Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál.” Ezen sokan fanyalogtak, ugyanis a könyvben Caroline Bingley mondja, aki egyáltalán nem érdeklődik a könyvek iránt, csupán Mr. Darcyra próbál jó benyomást tenni.

Mark Carney azonban azt mondta, a kérdéses idézet “remekül megragadja Jane Austen szellemét, és jól összefoglalja Austen társadalmi szatírájának esszenciáját, illetve kiváló emberismeretét, vagyis több szinten is működik”.

Az új tízfontos, amely kisebb, mint elődje, számos modern biztonsági elemet is kapott: például van rajta egy kisméretű, átlátszó “ablak”, amelyen szintén II. Erzsébet portréja látható. Emellett a winchesteri székesegyház is látható rajta, a bankjegy előlapján arany-, a hátlapján ezüstszínben. Az ablak peremén egy narancs-lila színben irizáló toll helyezkedik el, de szerepel rajta egy hologram is, amelyen a Ten és a Pounds szavak váltakoznak, nézőponttól függően. A bankó jobb felső sarkában egy bronzszínű könyv látható, rajta a J. A. monogrammal. A Bank of England szavak pedig speciális, a bankjegy síkjából kiemelkedő betűkkel kerültek fel a tízfontosra. Utóbbit a brit nemzeti bank a Royal National Institute of Blind People (RNIB) együttműködésével fejlesztette ki, de természetesen a Braille-írást idéző pöttyök is segítik a vakokat és gyengénlátókat.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója a Jane Austent ábrázoló tízfontossal (Fotó: Getty Images)
Mark Carney, a Bank of England kormányzója a Jane Austent ábrázoló tízfontossal (Fotó: Getty Images)

“Az új tízfontos Jane Austen munkásságát ünnepli” – mondta Carney a winchesteri székesegyház előtt tartott bejelentés során. “Austen regényei közkedvelt alkotások, amelyek ma is ugyanolyan erősek, mint az első kiadás idején.”

A Bank of England 2020-ban újabb műanyag bankjegy kiadását tervezi. A tervek szerint az új húszfontos bankón Joseph Mallord William Turner romantikus tájképfestő portréja szerepel majd. A jelenlegi 50 fontosok lecserélését egyelőre nem tervezik, azokat ugyanis 2011-ben adták csak ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top