Aktuális

Több száz környezetvédőt öltek meg

Rekordot döntött azoknak az embereknek a száma, akik életüket adták a környezetükért. A Global Witness nevű nemzetközi civil szervezet legalább 200 ilyen esetet ismer 2016-ból.

Egyre többen gondolják azt, hogy akár az életük árán is megvédik a környezetüket. 2016-ban minden eddiginél többen áldozták fel magukat a környezetvédelemért. A legtöbben Brazíliában (49 ember), Kolumbiában (37 ember), a Fülöp-szigeteken (28 ember) és Indiában (16 ember) haltak meg a föld, az erdők és a folyók védelmében.

“A bolygónk védelméért folytatott küzdelem egyre hevesebb, és emberéletekben mérhető az ára, miközben egyre több embernek nincs más választása a harcon kívül földjei kizsákmányolását és környezete veszélybe kerülését látva” – írta közleményében a Global Witness egyik munkatársa, Ben Leather.

A szervezetet aggasztja a környezetvédelem áldozatainak, illetve az érintett országoknak egyre növekvő száma. 2015-ben 16 országban 185-en vesztették életüket, míg 2016-ban 24 országban legalább kétszázan. 

A halálesetek száma ennél jóval magasabb lehet, ha figyelembe vesszük, hogy nem minden ügyről érkezett hír – vélekedett a Global Witness, amely 2002 óta készíti el éves számvetését.

Az esetek 40 százalékában az áldozatok az őslakosok közül kerültek ki, akiknek nemzedékek óta öröklődő földjeit vállalatok, földbirtokosok vagy helyi hatalmasságok felvásárolták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top