Aktuális

Ezeket a hiányszakmákat tölthetik be ukránok és szerbek

A minisztérium megjelölte azokat a munkaköröket és szakmákat, amelyeket ukrajnai és szerbiai dolgozók tölthetnek be. Sok állás kínálkozik az építőiparban, de metróvezetőt is keresnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 41 olyan munkakört jelölt meg, amelyek betöltésére külföldi munkaerőt várnak. Június óta ugyanis a szomszédos országokból érkező, nem uniós állampolgárok, vagyis az ukránok és a szerbek a kijelölt hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Magyarországon – közölte a Portfolio.

 

A legtöbb hiányszakmát az építőiparban jelölték meg. Ide tartozik többek között az ács, a villanyszerelő, a tetőfedő, a burkoló, a festő, az épületgépész, az asztalos, a kőműves, a vízvezeték-szerelő, a darukezelő, de diplomás építőmérnökből és építészmérnökből sincs elég az országban.

A feldolgozóiparban is mind a fizikai szakmunkásokból (gépkezelő, lakatos, hegesztő, forgácsoló, faesztergályos, favágó, gépbeállító, villamosipari technikus, összeszerelő, hús-, gyümölcs- és zöldség-, tejfeldolgozó, pék, varrónő), mind a diplomás mérnökökből hiány van.

Az éttermi dolgozókból sincs elég. Pincért, pultost, konyhai kisegítőt, gyorséttermi eladót, séfet, szakácsot várnak a határon túlról, de kellenek a pénztárosok és eladók is.

Számos állás kínálkozik informatikai és programozói munkakörben, de sok járművezetőt is keresnek: nemcsak buszra és teherautóra, hanem villamosra, trolibuszra, mozdonyra és metróra is.

Hiányszakmának számít a szociális munkás és ápoló is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top