Aktuális

Polgármestereket is elítéltek a “szocpolos” csalássorozat miatt

Tiszabő volt és jelenlegi polgármesterét is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék a "szocpolos" csalássorozat ügyében. Az ítélet nem jogerős.

Hatvankét vádlottja volt a “szocpolos” csalássorozatként elhíresült ügynek, amelyben pénteken hozott ítéletet első fokon a Debreceni Törvényszék. A vádlottak között volt Tiszabő korábbi jegyzője, volt és jelenlegi polgármestere is.

Tiszabő korábbi jegyzője 1 év 10 hónap börtönbüntetést kapott, amit 4 év próbaidőre függesztettek fel, Farkas Barnabást, a falu korábbi polgármesterét 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték 3 évre felfüggesztve, míg a jelenlegi városvezető, Bruna László is hasonlóan 1 év 4 hónapot kapott 3 évre felfüggesztve.

Akad azért, aki börtönbe megy, a harmadrendű vádlott például 1 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A legtöbb vádlott esetében a törvényszék 6 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztést szabott ki, sokuknál lehetőséget látott a büntetés felfüggesztésére, több vádlottat pedig közérdekű munkavégzésre ítélt. Összesen 45 millió forint értékű vagyonelkobzást is elrendeltek, és fenntartották több vádlott ingatlanjának zár alá vételét.

A hatvankét vádlott 2006 és 2009 között 130 ingatlanra igényelt jogosulatlanul lakáscélú állami támogatást. A csalásban mindenki benne volt: az adásvételi szerződések irreálisan magas árat tartalmaztak, hamis volt az igazolás a meglévő önerőről, a szerződéseket beavatott ügyvédek írták. A 220 millió forintnyi csalással felvett támogatás jelentős része azoknál csapódott le, akik segítették a kérelmezőket a szerződéskötés, az értékbecslés, a földhivatali és banki ügyintézés során.

Az ítélet nem jogerős, több vádlott és védő fellebbezést jelentett be, míg az ügyész, továbbá más vádlottak és védők három nap gondolkodási időt kértek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top