Aktuális

Kilövik Székelyföldön a támadókedvű medvéket

Teljesítette a környezetvédelmi miniszter a székelyföldi elöljárók kérését, úgyhogy augusztus 15-től elkezdik kilőni azokat a medvéket, amelyek vadkárokat okoztak, vagy emberekre támadtak. Több mint száz állatról van szó.

Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter jelentette be a rendeletet, amely az idei év második felére érvényes “közbelépési kilövési keretről” szól. A határozat értelmében 175 veszélyessé vált medve kilövését teszi ezzel a kormány lehetővé. Gavrilescu elmondta, megérti a székelyföldiek medveproblémáját, és kész segíteni rajtuk – írja a Maszol.ro.

A négy érintett megyében (Hargita, Kovászna, Maros és Brassó) nagyjából két hét, legfeljebb egy hónap alatt a vadászoknak sikerül majd kilőni azokat a medvéket, amelyek veszélyt jelentenek az emberekre és a gazdaságaikra.

A lap emlékeztet, hogy a székelyföldiek egy ideje már kérik a kormánytól a lakosságot veszélyeztető medvék sürgős kilövésének engedélyezését, ez ügyben petíciót is megfogalmaztak. A rendelet elfogadása előtt szerda délben pedig több száz székelyföldi elöljáró, a medvetámadások által érintett települések képviselői tüntettek Bukarestben, a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt. Többen a medvék által széttépett háziállatok fotóit tartottak a magasba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top