Aktuális

BKK: jövőre startol az elektronikus jegyrendszer a fővárosban

Többszöri csúszás után a nyár végén elkezdik telepíteni Budapesten az elektronikus jegyek használatához szükséges beléptetőkapukat. Élesben jövőre indul az üzem.

Hosszas előkészítés és többszöri csúszás után végre valóban startol az elektronikus jegyrendszer – írja hétfői számában a Világgazdaság a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása alapján. A nyár végén elsőként a Deák Ferenc tér (Sütő utca) metróállomáson telepítik az első beléptetőkapukat, valamint az érvényesítőkészülékeket a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásán. Itt teszteli majd éles környezetben a BKK a beléptetőkapuk funkcionális működését és az eszközök háttérrendszerekkel való kommunikációját.

A folytatásban véglegesítik a kártyakibocsátás részleteit, elkezdődik az állomásokon és a járműveken a jegyérvényesítő készülékek telepítése – addig az utazók nyitott kapukkal találkoznak majd. A BKK közlése szerint a rendszer indulása 2018 elejétől fokozatosan várható.

Az elektronikus jegyrendszerben a papírbérleteket és -jegyeket felváltja majd egy műanyag BKK-kártya, amelynek megszemélyesített és anonim formáját is választhatják majd az utasok. A tervek szerint az elektronikus személyi igazolványhoz is lehet majd bérletet társítani, és azt használni az utazáshoz. A papíralapú jegyek az utazási kártya megfelelő elterjedéséig párhuzamosan forgalomban maradnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top