Aktuális

Felháborítónak tartják a diákok az alacsony ösztöndíjakat

Van, ahol havonta csak hatezer forintos ösztöndíjat kapnak a 4,5-ös átlagot produkáló hallgatók.

Általános a felháborodás az alacsony egyetemi ösztöndíjak miatt – tudta meg a Magyar Nemzet Gulyás Tibortól, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökétől. 

A kormány az elmúlt 10 évben nem emelte az ösztöndíjakat, és úgy tűnik, hogy 2018-ban sem fogja. A HÖOK szerint viszont az egy hallgatóra jutó évi 119 ezer forintos normatívát 172 ezer forintra kellene emelni. Ehhez azonban a jelenlegi 31 milliárd forintos forrást is emelni kellene 43 milliárdra.

A lap azt írja: egy 4,5-ös átlagot teljesítő diák havonta átlagosan 13 ezer forintnyi tanulmányi ösztöndíjat kap, de van, ahol csupán hatezer forintot. Emiatt egyre több hallgatónak kell dolgoznia, ami akár a tanulás rovására is mehet. Mindemellett a családok anyagi hozzájárulásának aránya is jelentősen növekedett a fiatalok tanulmányaihoz. 

A HÖOK és a kormány között remélhetőleg tárgyalások kezdődnek. Elsősorban ezeken szeretnének eredményeket elérni, de szükség esetén a szervezet akár tüntetésre is kész lenne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top