Aktuális

Nullás igazolás nélkül nem lehet majd lakást venni

A Kúria javaslata szerint a földhivatal csak a közösköltség-tartozástól mentes ingatlanok adásvételét jegyeznék be.

Csak akkor jegyeznék be a jövőben az ingatlanok adásvételét a földhivatalok, ha nullás igazolás van arról, hogy nincs közösköltség-tartozás a lakáson – írta a Világgazdaság. Így szeretne rendet tenni a Kúria a hátralékok miatti vitás ügyekben.

Ehhez a Földművelésügyi Minisztérium egyik rendeletét kell módosítani, amit a Kúria hamarosan indítványozni fog, mondta Harter Mária, a Kúria tanácselnöke a lapnak.

Közölte, többszöri nekifutásra sem jutottak dűlőre abban, hogy kinek kell fizetnie, pedig tíz bíróból és hét külsősből álló munkacsoport foglalkozott az üggyel. Nincs ugyanis egyetértés abban, hogy az eladó rendezze a tartozást – hiszen az ő tulajdonlása alatt keletkezett –, vagy a vevő fizessen, mert a vásárlással a kötelezettségek is rá hárulnak.

A társasház szempontjából nem sokat ér, ha a vevő és az eladó lepapírozza, hogy nincs hátralék. Ilyenkor ugyanis egymással szerződnek, nem a társasházzal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top