Aktuális

Pusztítják a fókákat a lazactenyésztés miatt

A lazac a világ egyik legnépszerűbb halfajtája, a nagy kereslet miatt pedig speciális farmokon kell tenyészteni. Ez azonban egyáltalán nem jó hír a lazacot csemegéző fókapopulációnak.

Az Egyesült Királyság kb. 37 000 egyedesre becsült fókapopulációja önmagában is veszélyeztetettnek számít, de ez nem jelenti azt, hogy ne esnének áldozatul a piaci igények diktálta lazactenyésztésnek. Mivel a lazac az egyik legkeresettebb, legnépszerűbb halfajta, már úgynevezett “lazacfarmokon”, ketrecekben tenyésztik őket, és tény, hogy a fókák előszeretettel közelítik meg ezeket a helyeket, hogy lakmározzanak a könnyű prédából. 

Pusztítják a fókákat a lazactenyésztés miatt 

Ebből a helyzetből viszont a fókák jönnek ki rosszabbul: tavaly 21 állatot ölt meg a Marine Harvest Scotland szervezete, de korábban ez a szám még magasabb, akár évi 100 fóka volt. Az elmúlt hat évben állítólag összesen 1500 fókát lőttek le, ami megengedhetetlenül magas ár a skót lazacért cserébe.

Sajnos a “kártevő” fókák elpusztítása legális, így egyelőre nincs más út, mint fogyasztói szintről szabályozni az ipart, és tudatosan visszavenni az irreális lazackeresletből.

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top