Aktuális

Feltámadt Petya, a zsarolóvírus

Kibertámadás érte több ország számítógépes rendszerét, Ukrajnában leállt egy repülőtér, több bank és nagyvállalat számítógépes rendszere, de jeleztek támadás Dániából és az Egyesült Királyságból is. Szakértők Petyát, egy régebbi zsarolóvírust sejtik a háttérben.

Ukrajnában, Dániában és az Egyesült Királyságban is számítógépes rendszereket támadtak meg, megbénítva ezzel nagyvállatokat, bankokat és repülőtereket. Szakértők szerint feltámadt és sorban szedi áldozatait Petya, egy korábbi zsarolóvírus. Pavel Rozenko miniszterelnök-helyettes Twitteren osztotta meg, milyen képernyőüzenettel találkozott munkahelyi számítógépén, de ez az üzenet áll mindegyik kormányzati gép monitorján. Leállt az ukrajnai Boriszpol repülőtér is, honlapján jelenleg nem érhetők el a repülési információk.

Nem csak Ukrajna

A BBC szerint világméretű kibertámadásról van szó, már több cég jelezte, hogy gond adódott a számítógépes rendszerükkel. Érintett az orosz Antonov repülőgépgyár és a Rosznyefty olajvállalat, a brit WPP kreatív ügynökség, a Mondelez, a DLA Piper ugyanúgy, mint a dán Maersk szállítmányozási cég vagy a francia St Globain. Támadók nem kímélték a rotterdami kikötő teherszállító termináljait sem.

A támadás hasonló lehet a májusi zsarolóvírus, a  WannaCry támadásához, de nem arról a vírusról van szó.

A hibajelentések alapján szakértők úgy vélik, hogy egy régebbi zsarolóvírusnak egy felturbózott változata léphetett működésbe. Akkor ezt a vírust Petyának hívták, mostani mutációját már Petrwap néven emlegetik. Petya 300 dollárt kér bitcoinban azért, hogy a titkosított fájlokat visszakódolja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top