Aktuális

Kiderült, mi volt a metró baja

A BKV szerint kijavították a felújított metrószerelvények hibáját, és a jövő héten már közlekedhetnek is a kocsik. A kimaradásért kötbért kell az orosz félnek fizetnie.

Megtalálták és elhárították a felújított metrószerelvények hibáját – írta az Index a közlekedési vállalat közlése alapján. A múlt héten ugyanis a Nemzeti Közlekedési Hatóság kivonta a forgalomból a 3-as metró vonalán közlekedő felújított kocsikat.

A hét végén Budapestre érkezett a főkonstruktor és a jármű főmérnöke. Velük együtt a több mint 20 mérnökből és szakemberből álló csoport átvizsgálta a felújított szerelvényeket.

Kiderült a hiba oka: egy optikai csatolóelem volt rossz, amelyet azonnal kijavítottak. Emellett átvizsgálják a teljes flottát. A BKV arra számít, ha minden a tervek szerint alakul, akkor a jövő héten fokozatosan újra üzembe állíthatják a szerelvényeket.

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója az M1 reggeli műsorában azt mondta: a szerződésben rögzítették, hogy a szerelvények hány százaléka lehet egyszerre rossz, és az orosz fél ezt a számot elérte.

Ilyenkor automatikusan kötbért kell fizetniük, ennek összege pedig most ért el egy olyan nagyságrendet, hogy értesítették az orosz felet.

A Hvg.hu információi szerint szerelvényenként hétmillió forint a kötbér naponta.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top