Aktuális

Gyarapszik Erzsébet királynő konyhapénze

Nyolc százalékkal is megemelkedhet II. Erzsébet királynő jövedelme, jövőre hatmillió fonttal nagyobb profitot generálhat a királyi birtokokat és ingatlanokat kezelő cége.

Az Erzsébet királynő személyi kiadásaira létrehozott állami szubvenció, a Sovereign Grant, amely intézi az uralkodói háztartásra vonatkozó kifizetéseket, a hivatalos utazások költségei és a paloták karbantartása felett is rendelkezik, a 2018/19-es évre akár több mint hatmillió fonttal is növelni tudja a bevételét – írja a BBC. 

A támogatást minden esetben az államkincstárból különítik el annak alapján, hogy a Crown Estate-nek mennyi a profitja. A Crown Estate – a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő és felügyelő holding – teljes egészében befizeti éves eredményét a brit költségvetésnek, amely ezután ebből alapesetben 15 százalékot visszaoszt a monarchiának az uralkodói ellátmányra. Ám mivel jelenleg tatarozzák a Buckingham-palotát, így jelenleg 25 százalékos a visszatérítés.

A 2018/2019-es évre azt várják, hogy a Sovereign Grant összesen 82,2 millió fonttal tud majd gazdálkodni, ebből többek között 4,5 millió font menne el a királyi család hivatalos utazásaira, és például 1,2 millió fontot költenének a windsori kastély melegházában az ajtók kicserélésére. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top