Aktuális

Ők voltak a történelem legborzasztóbb anyósai

A történelem során ugyanis sok olyan frigyre került sor, amikor a vőlegénynek vagy a menyasszonynak jobb lett volna előre tájékozódni a "kedves mamáról", hiszen egyesek bőven kiérdemelték a "legkiállhatatlanabb anyós" címet.

Sissi császárnét saját gyermekeitől tiltotta el az anyósa

Ferenc József és Erzsébet kapcsolata legendás volt, de nem éppen a jó házasságuk miatt. A császár anyja, Zsófia hercegnő ugyanis mindent megtett annak érdekében, hogy menyével jól kibabráljon. Bár eredetileg maga az anyós erőltette, hogy a fiatalok házasodjanak össze, mégsem kedvelte Sissit, sőt, bajor libának és buta fiatal anyának nevezte őt. Így aztán osztrák főhercegnéként, az anyós szerepkört kissé kibővítve, ő maga vette kezébe fia házasságának irányítását és unokáinak nevelését.

Olyannyira, hogy a gyerekeket el is tiltotta anyjuktól, Sissi nem is nevelhette őket, sőt újszülött kisbabájával sem találkozhatott. A “nagymama” még azt is önhatalmúlag döntötte el, hogyan hívják a gyerekeket, sőt saját magáról nevezte el egyiküket. Nem csoda hát, ha a császári pár kapcsolata rövid idő alatt tönkrement, Sissi pedig depresszióval, anorexiával és bulimiával küzdött élete végéig.

Harry Trumant még elnökként is semmirekellőnek tartotta feleségének anyja

Ha bárki azt hinné, hogy amerikai elnöknek lenni maga a megtestesült “amerikai álom”, akkor téved, különösen, ha az illetőnek ráadásul olyan anyósa van, mint Harry Trumannek volt. Az egykori elnök hiába várt 30 évet arra, hogy feleségül vehesse gyermekkori szerelmét, a Bess Wallace-szal kötött házasságára nagyban rányomta a bélyegét az ara édesanyjának, Madge Gates Wallace-nak a mesterkedése. Eleinte “csak” az volt a baja lánya választottjával, hogy annak családja farmerkodásból élt, de az sem igazán tetszett neki, hogy az ifjú férj nem rendelkezett diplomával. Trumanről az volt a véleménye, hogy semmire sem fogja vinni az életben, sőt, képtelen lesz huzamosabb ideig bármilyen munkahelyen megállni a helyét.

Így valószínűleg váratlanul érte őt, hogy veje 1948-ban megnyerte az amerikai elnökválasztást, és ezzel a világ egyik legbefolyásosabb embere lett. Truman azonban elnökként sem szabadult meg az áskálódó mamától, aki beköltözött vele a Fehér Házba is. Az anyós “elveihez” hűen továbbra is ócsárolta vejét. Rendszerint megkérdőjelezte politikai döntéseit, és váltig állította, hogy Truman soha nem fog elérni semmilyen sikert. Bárhogyan is próbált azonban áskálódni veje ellen, az elnök házasságát nem tudta megbomlasztani. Trumannek viszont megvolt a véleménye minderről, hiszen egyszer azt nyilatkozta: “Három dolog tud tönkretenni egy férfit. A hatalom, a pénz és az asszonyok.”

Madách Imre anyja szó szerint a halálba kergette menyét

Egy fedél alatt élni két nővel, akik gyűlölik egymást, nagy merészség, Madách Imre mégis így tett: összeeresztette feleségét és édesanyját, de ez végzetes lépés volt. Fráter Erzsébetről úgy tűnt, hogy a nagy Ő Madách számára, annak ellenére, hogy esetükben két teljesen különböző személyiségű és temperamentumú emberről volt szó. Erzsébet életvidám fiatal nő volt, szeretett táncolni, társaságba járni, Madách pedig zárkózott, komolyabb ember volt. De a különbségek őket egyáltalán nem zavarták. A leendő anyóst, Madách anyját viszont annál inkább. Erzsébetet könnyelműnek és könnyűvérűnek tartotta, és ezt nem átallotta lépten-nyomon hangoztatni is. Az író 1845-ben feleségül vette kedvesét, de az ifjú ara és az anyós állandóan civakodott egymással, Madáchot anyja folyamatosan a felesége ellen hangolta. Az író ahelyett, hogy rendet teremtett volna a házban, inkább az írásba menekült a két nő konfliktusa elől, mert nem akart választani az anyja és a felesége között.

Madách az 1848–1849-es események után börtönbe került. Amíg várta a szabadulását, anyja szándékosan megvonta menyétől és unokáitól azokat a jövedelmeket, amelyekből élni tudtak volna. Anyósa ráadásul elterjesztette menyéről, hogy megcsalta Madáchot, pedig ennek nem volt alapja. Madáchot annyira behálózták anyja pletykái, hogy ezek hatására végül elvált Erzsébettől. A válással csak az anyós profitált, aki bőven túlélte menyét. Erzsébet ugyanis teljesen kikészült, inni kezdett, vagyona elfogyott, és szellemileg, fizikailag megtörten, magányosan halt meg. Madách szintén belerokkant hitvese elvesztésébe.

Fráter Erzsébet
Fráter Erzsébet

Az orosz cárnét annyira megbetegítette az anyósa, hogy tolószékbe került

Hesseni Alexandra Alix hesseni hercegnő Viktória brit királynő unokájaként nőtt fel, művelt, intelligens, szép nővé érett. Félénk volt, nem rongyrázós, a nép oldalán állt, nem az arisztokráciáén, de ezzel különös módon mindkét oldal haragját magára zúdította a későbbiekben. Alix 22 évesen ment férjhez Nyikolaj Alekszandrovics Romanov nagyherceghez, akit később II. Miklós orosz cárként ismert meg a világ. Szinte mesebeli történet lett volna az övék, ha az érdekek, a politika, na és persze az anyós nem szóltak volna bele a szív dolgaiba. Alix az Alekszandra Fjodorovna nevet kapta új családjában. Az orosz népnek azonban nem tetszett, hogy a cárné nem nagyon ment közéjük, nem tudták róla, hogy mindig is visszahúzódó volt, ezért úgy könyvelték el őt, mint aki utálja a népet.

Alix beilleszkedését az új környezetbe az is nehezítette, hogy férje családja nem fogadta be őt. Különösképpen az anyósával gyűlt meg a baja, akivel ráadásul együtt is kellett élnie. Mivel az anyós dolga volt felkészíteni őt a cárné kötelességeire, sok időt kellett együtt tölteniük, és Alekszandrának rá kellett jönnie, hogy anyósa egyedüli nőként igyekszik irányítani fia életét, őt pedig megpróbálta háttérbe szorítani. Az anyós-meny ellenségeskedésből komoly viták fakadtak, és ez megrontotta Alekszandra kapcsolatát a Romanov család többi tagjával is. A mindennapi viszályok miatt Alekszandra egészsége nagyon megromlott, légszomj és fulladási rohamok gyötörték. Állapota egy idő után annyira leromlott, hogy a nyilvánosság előtt végül már csak kerekesszékben tudott megjelenni – 1917-es tragikus kivégzéséig, amikor is a forradalom során sortüzet lőttek a cár egész családjára.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top