Aktuális

Nem mindennapi témát választott a Sztánai Filmszemle

Augusztusban ismét lesz Sztánai Filmszemle, a szervezők már várják a filmes szakemberek és amatőr filmesek nevezéseit.

Negyedik alkalommal rendezi meg Sztánán a Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét, amelyre még négy napig adhatók le a nevezések. A szervezők idén is a néprajz, népi szociográfia, kulturális és vizuális antropológia tárgykörben várják a hatvan percnél nem hosszabb filmalkotásokat.

Nevezési díj nincs, a filmszemlén amatőr filmesek ugyanúgy indulhatnak, mint profi szakemberek, viszont a rossz minőségű anyagokat a szervezők egyből elutasítják. A nevezési határidő június 27., a VI. Sztánai Filmszemle időpontja augusztus 25-27.

Sztána három percben

Miért Sztána és miért néprajzi filmszemle?

Sztána a kalotaszegi Alszeg legkisebb települése Bánffyhunyad és Zsobok közelében, 198-an élnek a faluban.

Sztánán nincs betonút, nincs vezetékes víz,

nincs szennyvízcsatorna, nincs orvosi rendelő, nincs iskola,

de van összetartó közösség,

melynek tagjai a helyi református lelkész vezetésével renoválják és a közösség érdekében hasznosítják a régi épületeket.

Sztánán épített magának vidéki házat dr. Kós Károly, ahol 1919-ben megszületett a neves építész negyedik gyermeke, aki szintén a Károly keresztnevet kapta, és néprajzkutató lett. Az ő emlékét idézi a filmszemle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top