Aktuális

Pert vesztett az állam, 765 milliót fizethet Budaörsnek

Budaörs az iskolák államosítása után fizetendő szolidaritási hozzájárulás miatt perelte be az államot. Az elsőfokú döntés szerint pénzt kap vissza a település.

Az államnak vissza kell fizetnie a budaörsi önkormányzat számlájára mintegy 765 millió forint szolidaritási hozzájárulást – döntött első fokon, nem jogerősen a Fővárosi Törvényszék pénteken.

A bíróság csak a 2017 januárjától áprilisig befizetett összegek ügyében rendelkezett, ezért a per folytatódik. Elutasította ugyanakkor az önkormányzatnak azt a kérelmét, hogy tiltsa el az államot a bíróság a további elvonásoktól. 

A szolidaritási hozzájárulás lényege, hogy miután államosították az iskolákat, a közoktatási feladatokra pénzt szed be az állam az önkormányzatoktól. Az összeg a település adóbevételeitől függ. Mivel Budaörs az egyik leggazdagabb magyar település, a rájuk eső 2,3 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulást vitatják.

A törvényszék álláspontja szerint a szolidaritási hozzájárulás intézménye nem jogellenes, az alkalmazása azonban az volt. A bíróság szerint ugyanis alkotmányossági aggályokat vet fel az olyan szabályozás, amelyben az állam az önkormányzatokat saját bevételeik terhére kötelezi közteherviselésre, mint ebben az esetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top