Aktuális

Több mint száz amatőr művészt húztak csőbe egy nem létező kiállítással

Sok pénzt fizettek azért többségében amatőr művészek, hogy kiállíthassák munkáikat egy a budapesti Lurdy Házba tervezett tárlaton. Csakhogy a kiállítás szépen elmaradt, a pénzüket pedig még nem kapták vissza.

Festőknek, szobrászoknak, elsősorban műkedvelőknek szerveztek nagyszabású kiállítást, amelynek a Lurdy Ház adott volna otthont. Az ArtUP 2017 névre hallgató tárlatot úgy reklámozták, mint egy nagy volumenű, nemzetközi művésztalálkozót, ahol végre a még nem felfedezett, amatőr művészeknek is megvan a lehetőségük, hogy alkotásaik fizetségért cserébe a nagyközönség előtt is láthatóvá váljanak.

Az ArtUP lényege ugyanis a tervek szerint abban állt, hogy nincsenek szelektáló kurátorok, hanem az alkotó befizet valamennyi bérleti díjat (minimum 15 ezer, maximum 100 ezer forintot), és a munkája máris ott lóg a falon. Csakhogy a kiállítás érdekes módon elmaradt – írja az Index.hu.

A főszervező,  Geraldine D. Grandpiere Facebookon jelentette be az utolsó pillanatban, hogy anyagi okok miatt mégsem rendezik meg a tárlatot a Lurdy Házban. A kiállítás honlapja azonnal eltűnt, a helyén csak egy közlemény maradt három nyelven: “Az Artup 2017 Budapest elnevezésű rendezvény a szervezőkön kívűl űlló (sic!) okok miatt elmarad. Az esetleges kellemetlenségekért elnézésüket kérjük, a pénzvisszatérítést mihamarabb megkezdjük.” 

Az Index úgy tudja, hogy a pályázó mintegy 120 művész fel van háborodva, hiszen a pénzvisszafizetések még nem kezdődtek meg, jogosan átverve érzik magukat, és attól tartanak, hogy befizetett összegeiket már soha nem látják viszont. Érdekes, hogy maga a főszervező sem teljesen érti, hogy történhetett meg mindez, Grandpiere a posztjában azt írta, feljelentést tesz az ügyben, és megteszi “a szükséges intézkedéseket”. Hogy ki ellen tesz feljelentést, az nem derült ki.

A lap megkereste a Lurdy Házat is, ahol viszont nem akartak nyilatkozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top