Aktuális

Mi a fenét gondolhat az a szülő, aki a gyerekét a parkoló autóban hagyja?

Próbálok úrrá lenni az indulataimon, de amikor ilyen történetekről hallok, elönti az agyamat a méreg. Hogy a fenébe történhet meg újra és újra, hogy szülők a világ legtermészetesebb dolgaként hagyják a kocsijukban a gyereküket?!

Forró autóban hagyott dolgokról egyetlen személyes élményem van. Kislány voltam még, mikor egyszer a Balatonnál nyaraltunk, és a legnagyobb hőségben, dél körül mentünk el bevásárolni. A kocsit letettük az üzlet parkolójában, aztán szép komótosan összeszedtük a boltban, amire éppen szükségünk volt. Nem telt félórába az egész művelet, azonban mire visszaértünk a kocsihoz, szörnyülködve láttam, hogy a walkmant ugyan vittem magammal, de a kedvenc Kylie Minogue-kazettámat az ülésen felejtettem, és az utastérben ennyi idő alatt hullámosra olvadt a műanyag.

Akkor megtanultam, hogy soha semmilyen, a szívemnek kedves tárgyat nem hagyok a napon, a kocsiban. Azt pedig el sem tudom képzelni, hogy egy élőlénnyel ilyet tegyek.

Vannak viszont emberek – jó sokan –, akik nemhogy egy tárgyat, de még a gyereküket is képesek a napon parkoló kocsiban hagyni.

Nem vagyok szülő. De nem kell ahhoz anyának lenni, hogy az ember ösztönösen megérezze, a zsigereiben tudja, mi az, amit semmilyen körülmények között nem teszünk meg egy gyerekkel. Először is az tök lényegtelen, hogy az autó napon vagy árnyékban parkol-e, tél van-e, vagy tikkasztóan meleg nyár. A gyerekemet egészen biztos, hogy nem merném felügyelet nélkül hagyni egy parkoló autóban. Annyi szörnyűség történik a világban, egy idegennek egy mozdulat betörni az ablakot, feltörni a kocsit. Két pillanat, és már viszi is a gyereket, ha akarja.

Az elmúlt két napban két olyan esetről is írtunk, amikor vásárolni induló anyák a bevásárlóközpont parkolójában hagyták szemük fényét a forrósodó autóban. Az egyik esetben rendőrök törték be az autó ablakát és mentették ki a kisgyereket. A másik esetben az  anya békésen shoppingolgatott a fóti áruházban, amikor egyszercsak megjelent egy csomó rendőr, és a kocsijához parancsolták a nőt, mert benne hagyta kétéves gyerekét. Már önmagában ez is vérlázító, de amikor olvastam, hogy az anya azzal érvelt, hogy a gyerek aludt, és nem volt szíve felkelteni, egyszerűen elfogytak a szavaim.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Hol élünk?! Inkább veszélyeztetik emberek a saját gyerekük életét, mint hogy megkockáztassák, hogy esetleg felébresztik, és majd nyűgösködik egy kicsit?

“Sosem értettem, hogy hagyhatja valaki egyedül a gyerekét a kocsiban, hiszen bármikor ellophatják, mint ahogy az is nagyon fura, hogy ha bárhol babakocsiban kint hagyják a piciket, hiszen arra járhat valaki, aki könnyedén elsétál a gyerekkel. Egyszer mi egy ismerőst láttunk, aki egy nagy üzlet parkolójában a kocsiban hagyta a három gyerekét. Mindhárman 10 év körüliek voltak, és a szülők bementek vásárolni. Annyira meglepődtem, hogy az üzletben megkerestem őket, és megkérdeztem, hogy merik kint hagyni a gyereküket felügyelet nélkül egy bezárt autóban. Először nem értették, aztán megkérdeztem, hogy mit szólnának, ha nem lenne kint az autó, mire befejezik a vásárlást? Ekkor esett le az anyukának, hogy bármi történhet, és kiszaladt a kocsihoz” – meséli Nóra, aki maga is gyakorló anyuka.

De tényleg! Mire gondol az a szülő, aki ilyet tesz? Csukott szemmel és füllel jár? Nem olvasott még soha autóban hagyott gyerekekről szóló híreket?

Akkor hadd segítsünk egy kicsit:

A kocsiban hagyta gyerekeit, elítélték – 2012. 05. 15.

Végzetes tévedés: forró autóban felejtették gyermeküket – 2013. 07. 16

Megfulladt egy kislány, akit a hőségben az autóban hagytak – 2015. 07. 22

Kiborult az anya, miután letartóztatták, mert a kocsiban hagyta kisfiát – 2016. 06. 30

Tűzforró autóban hagyta kislányát – 2016. 07. 13

Kocsiban hagyta alvó babáját az anya, míg vásárolni ment – 2017. 05. 28

2015-ben történt, hogy egy Bécsi úti bevásárlóközpont parkolójában hagyták a szülők másfél hónapos kisfiukat. Ellenük eljárás indult kiskorú veszélyeztetése miatt, ami 1-től 5 éves börtönbüntetéssel sújtható. Végül másfél év felfüggesztett börtönt kaptak. De nem a büntetés visszatartó erején, hanem felnőtt emberek józan ítélőképességen kellene múlnia annak, hogy ilyen dolgok ne történhessenek meg.

A napon hagyott kocsiban percek alatt felszökik a hőmérséklet akár 50 fokra is. Aki benne ül, az hőgutát kaphat, összeomolhat a keringése, magyarul az élete forog kockán.

Fel kéne már ébredni abból a Csipkerózsika-álomból, hogy minket majd elkerül a baj. Soha nem lehet arra apellálni, hogy a rossz dolgok mindig másokkal történnek!

Mindazoknak pedig, akik ilyen esetekben azzal érvelnek, hogy nem is volt a gyerek igazán veszélyben, itt egy felkavaró figyelemfelhívó videó, mely szerint az Egyesült Államokban tíznaponta meghal egy gyerek a felhevült autóban elszenvedett hőguta miatt. Ezek a gyerekek mind élhetnének, ha a szüleiknek egy csöpp eszük lett volna.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top