Aktuális

Meglepő eredményt hozott a nagy mosógépteszt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete friss mosógép labortesztjéből kiderül, hogy egy jól teljesítő, 7-9 kg kapacitású mosógép már az élmezőny árának feléért is a miénk lehet.

36 mosógépet tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Így a korábban tesztelt termékekkel együtt már összesen 66 termék adatlapja (17 márkától) segíti a fogyasztókat a mosógép vásárlásban. Vizsgálták, hogy mennyire jól tisztítják a ruhát a készülékek, milyen jól öblítenek, centrifugálnak és mindeközben mennyi áramot és vizet fogyasztanak.

A lista élén két Miele és egy Siemens készülék végzett. Azzal szereztek sok pontot, hogy jól mosnak és centrifugálnak, miközben viszonylag energia- és víztakarékosak is, relatív csendesek és könnyen használhatók. Hátrányuk, hogy nagy kezdőberuházást jelentenek egy háztartásnak, ugyanis az áruk 300 ezer forint vagy afölött van.
Jó hír, hogy 110-120 ezerért is kaphatunk olyan 7-9 kg-os kapacitású mosógépet, amelyik közel ezt a szintet hozza. A tesztben szereplő, jobban teljesítő készülékek mind elöltöltős mosógépek voltak.

A lista végén voltak 80 és 100 ezer forintos készülékek is, vagyis az ár nem igazán iránymutató. Érdekesség, hogy habár a listát záró készülékek mosási hatékonysága nem feltétlenül gyengébb a többi termékhez képest, azzal veszítettek több pontot, hogy hangosabbak, nem öblítik ki rendesen a mosószert a ruhából, emellett pedig falják az áramot vagy a vizet, vagy mindkettőt.

A környezettudatosság terjedésével már egyre több vásárlónál fontos szempont, hogy a lehető legkevesebb vizet és áramot fogyassza a mosógép az évek során. A tesztben szereplő készülékek között a két leginkább víz- és energiatakarékos mosógép ára 110 és 75 ezer forint között mozog, viszont itt az energiahatékonyság sajnos a mosási és öblítés hatékonyság rovására megy.

Ezért ennél a kérdésnél érdemes figyelembe venni, hogy milyen típusú szennyezett ruhák keletkeznek a háztartásban. Ha nem megfelelő készüléket választunk, lehet, hogy olcsó lesz a kezdeti beruházás, de ha háromszor is ki kell mosni a gyerek sáros ruháját, akkor hosszú távon többet veszítünk a villany és vízszámlán, valamint az amortizáción.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top