Aktuális

Tíz új Földet talált a Kepler

Tíz új, Földhöz hasonló exobolygót talált a Kepler űrtávcső aközött a 219 új bolygó között, amit első bolygókereső missziójának utolsó állomásán fedezett fel.

Tíz új taggal bővült a földszerű bolygók katalógusunk, ami így már 52 lakhatónak tűnő exobolygó leírását tartalmazza. A Kepler űrtávcső 2009 óta tanulmányozza a Hattyú csillagképet, ahol több mint 4000 bolygót talált, ezek közül pedig több mint kétezerről derült ki, hogy exobolyogó, és közülük 21 hasonlít egy kicsit a Földhöz. A NASA legfrissebb híre szerint legutóbb 219 új bolygót fedezett fel a Kepler, ezek közül 10 Föld-méretű, és a csillagja lakható zónájában kering.

A Kepler űrtávcső a csillagok fényét és azok halványodását figyeli. Amikor egy csillag fénye halványodik, akkor valószínűleg bolygó halad át közte és az űrtávcső között. Ha biztossá válik, hogy tényleg egy bolygó okozta a halványodást, akkor a Kepler és más távcsövek adataiból már kiszámolható a bolygó néhány fontosabb tulajdonsága is.

Persze ilyen messziről nem lehet megmondani, hogy valóban lakható-e az adott égitest, viszont a Földhöz hasonló bolygók sokat segítenek a csillagászoknak megérteni saját Naprendszerünk kialakulását – írja a Verge.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top