Aktuális

Kevesebb a szemét Magyarországon, mégis szigorítanak

Még az idén jogszabály születhet az épületek kötelező szelektív bontásáról, és szigorúbban ellenőrzik, hogy ki mit éget el a kazánjában.

Bár az elmúlt években csökkent a Magyarországon keletkezett hulladékok mennyisége, a kormány további intézkedést tervez a hulladékgazdálkodás fejlesztésére, miközben szigorú levegőtisztasági program indul, és 38 milliárd forinttal támogatják a nemzeti parkok megújítását is – közölte a Magyar Időkkel V. Németh Zsolt, a Földművelési Minisztérium államtitkára.

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék és a zöldek egy része szerint Magyarországon megszűnt a környezetpolitika, az államtitkár azt mondta, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. “Meggyőződésem, hogy a környezetvédelem és a természetvédelem ügye sikerre van ítélve hazánkban, és ezt igazolják a számok is” – közölte. Amíg az elmúlt európai uniós programozási időszakban 2300 milliárd forintot fordítottak erre a két területre, addig a mostaniban 2800 milliárdot. Sőt, ha ehhez hozzászámítjuk az agrárium zöldítési programját is, akkor kiderül, hogy összesen mintegy 3400 milliárd forintot fordítanak környezet- és természetvédelmi célokra – ismertette.

Az államtitkár szerint a klímaváltozás súlyos aggodalomra ad okot, ez ellen nemzetközi összefogással is küzdeni kell, és a programjaik jelentős része is ehhez kapcsolódik. Nagyon fontos célja a kormánynak, hogy végrehajtsa a biológiai sokféleség megőrzésének nemzeti stratégiáját vagy éppen a nemrég elfogadott nemzeti tájstratégiát, de fontos cél továbbra is, hogy csökkentse a légszennyezettséget, fejlessze a hulladékgazdálkodást.

V. Németh Zsolt szólt arról is, hogy még az idén jogszabály születhet az építési bontási hulladékokkal kapcsolatban. Kötelezővé kell tenni a szelektív bontást, ami azt jelenti, hogy el kell különíteni majd az ártalmatlanítandó anyagokat az újrahasznosíthatóktól. Nagy gondot jelent az is, hogy a bontott nyílászárókat sok esetben elégetik, nagymértékben növelve ezzel a levegőszennyezést. Az üveghulladékkal is kezdeni kell valamit, hiszen ez nem került be a házhoz menő szelektív gyűjtésbe. Ezért módosították a hulladékgazdálkodási törvényt, és ez alapján már kötelező lesz visszavenni az üvegeket a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top