Aktuális

Siralmas, ami történik a kiégett londoni toronyház körül

A múlt héten porig égő Grenfell Tower környékén lakókat elkeseríti, ahogy a járókelők kezelik a tragédia helyszínét.

A Grenfell Tower körül az elmúlt napokban megszaporodtak a kézzel gyártott táblák és feliratok, amelyek felszólítják a járókelőket, hogy ha lehet, ne készítsenek szelfiket az eddig 79 ember életét követelő tűzvész helyszínén.

A londoni Grenfell Towert rendkívül gyorsan pusztította el a tűz (Fotó: Getty Images)
A londoni Grenfell Towert rendkívül gyorsan pusztította el a tűz (Fotó: Getty Images)

“Ne fotózz!”, “ne szelfizz!”, “nem turistalátványosság!” – ilyen és ehhez hasonló táblák jelentek meg a katasztrófa helyszíne körül, amelyekről jól látható, hogy nem ugyanaz az ember készítette őket.

“Rengetegen csinálják” – mondta Natasha Gordon a CNN-nek nyilatkozva. A nőnek a családja és barátai is a Grenfell Tower lakói voltak. “Egy csomó ember számára ez valami buli, nagyon tiszteletlenek. A legtöbben még csak egy szál virágot sem hoznak.”

“Gyalázatos, hogy az emberek a kiégett toronnyal szelfiznek, mintha teljesen rendben lenne, hogy olyanok szeme láttára csinálják ezt, akiknek a szerettei meghaltak a tűzben” – mondta Wayne K. Lewis, aki 28 éve él a Grenfell Tower környékén, a tűzben több barátját is elveszítette. “Szívszorító látni, vannak, akik már eleve úgy jönnek, mintha egy bulira kiöltöztek volna, de olyan fiúkat is láttam, akik a bámészkodó lányok telefonszámát próbálták elkérni.”

A szelfiző turisták nem törődnek az áldozatokkal és a környék lakóival (Fotó: AFP/Adrian Dennis)
A szelfiző turisták nem törődnek az áldozatokkal és a környék lakóival (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

A katasztrófaszelfi nem újdonság

Tavaly nyáron hatalmas földrengés döntötte romba az olasz Amatrice nevű kisvárost, amelynek polgármestere, Sergio Pirozzi idén áprilisban emelte fel a szavát a romok előtt szelfiző turistákkal szemben.

Két évvel ezelőtt New York East Village nevű részén történt egy gázrobbanás – két halálos áldozatot követelt –, amely után több turista töltött fel Instagramra mosolygós szelfiket. 2014-ben pedig egy alabamai tinédzsert ért nyilvános megszégyenítés, miután az auschwitzi koncentrációs táborban készült szelfijeit osztotta meg a közösségi médiában.

Susan Krauss Whitbourne, a University of Massachusetts Amherst pszichológiaprofesszora szerint az egyre gyakrabban megjelenő “katasztrófaszelfik” trendje rámutat, hogy milyen fontossá vált az emberek számára a közösségi médiában való megjelenés.

“Ha az arcod is megjelenik egy katasztrófa helyszíne mellett, az egész incidens más dimenzióba kerül – magyarázta a szakember. – Akkor ez már nem egy feldolgozási mechanizmus, hanem kizárólag önreklám. Aki ilyen képet csinál, azt reméli, hogy a kommentek és lájkok formájában nagyobb figyelem irányul majd rá. Egy dolog leróni a kegyeletünket és elismerni azt a szenvedést, amin az áldozatok keresztülmentek és egészen más dolog, amikor valaki átlépi ezt a határvonalat. Az embereknek mindig is volt arra igénye, hogy részévé váljanak az eseményeknek, és megmutassák, hogy ott voltak.”

Whitbourne szerint a házi gyártású táblák megjelenésével az ottani lakók “segíthetnek egy új norma kialakításában”, amely egyértelművé teszi, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan.

A Grenfell Towerben pusztító tűznek eddig 79 áldozatát találták meg, közülük azonban csupán ötöt sikerült azonosítani. Stuart Cundy rendőrparancsnok szerint ráadásul nagy az esélye, hogy további áldozatokat is találnak. A sérültek közül 17 embert még kórházban ápolnak, közülök kilenc állapota kritikus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top