2017. 08. 18. Ilona

Mecsetből távozó muszlimok közé hajtott egy furgon Londonban, sok sérült

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egy ember meghalt, és tucatnyian megsérültek, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott London északi részén. A gázoló sofőrt őrizetbe vették.
Írta: | 2017. 06. 19. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Gyalogosok közé hajtott egy furgon egy észak-londoni mecset közelében. Egy ember meghalt és többen megsérültek. Úgy tudni, a terrortámadás legtöbb sérültje a helyi mecset közösségének tagja, a Ramadán böjtjét követő esti imádságról távoztak.

A BBC arról ír, hogy a furgon sofőrjét a helyszínen őrizetbe vették. Az Evening Standard című londoni napilap online kiadásának értesülése szerint a gázolás után a furgon vezetője, egy fehér férfi kiszállt a járműből, és legalább egy embert megkéselt. Egy életveszélyes és tucatnyi súlyos sérültről számol be a brit sajtó.

A támadás a Finsbury Park közelében működő mecset muszlim kulturális központja mellett történt a Seven Sisters Roadon.

Theresa May brit miniszterelnök rettenetes incidensnek nevezte hétfő hajnali nyilatkozatában a történteket.

Furgon Walesből

A The Sunnak nyilatkozó szemtanúk közül egyesek azt mondták: úgy látták, hogy az őrizetbe vett férfi két társa elfutott a helyszínről.

Egybehangzó médiaértesülések szerint a furgont egy walesi haszonjármű-kölcsönző cégtől bérelték. Ezeket az értesüléseket a londoni rendőrség hétfő hajnalig nem erősítette meg.
    
A furgon vezetőjét szemtanúk szerint a járókelők a földre teperték, és a kiérkező rendőrök őrizetbe vették.

Volt már hasonló terrortámadás

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Ebben a támadásban nyolcan életüket vesztették, 48-an megsérültek.


Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét. A merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

Egy fajgyűlölő imám     

A Finsbury Park mecsetjének imámja volt két évtizede a gyújtó retorikájáról hírhedt hitszónok, Abu Hamza el-Maszri, akit azonban saját közössége távolított el a mecset éléről 2003-ban.
    
Az egyiptomi születésű Abu Hamzát 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett fajgyűlölő ideológia terjesztése és erőszakra felbujtó prédikációi miatt.
    
A brit hatóságok Abu Hamzát 2012-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol terrorizmus vádjával két éve életfogytiglani börtönre ítélték. Abu Hamza tevékenységét annak idején a Brit Muszlim Tanács több nyilatkozatban is elítélte.

 

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus