Aktuális

Elhunyt Szabados Árpád

Elhunyt Szabados Árpád festő, grafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rector emeritusa, az MMA rendes tagja, Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes művész.

Szabados Árpád a magyar képzőművészet egyik doyenje, a felsőfokú képzőművészeti oktatás meghatározó alakja volt. 1970-től tizenöt évig a Mozgó Világ képzőművészeti főszerkesztője, évekig vezette a Magyar Nemzeti Galéria Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhelyét, a GYIK Műhelyt. 1984-től lett a Képzőművészeti Főiskola tanára, majd 1995-től 2002-ig a rektora.

Elhunyt Szabados Árpád

Vezetése alatt meghatározó átalakulások történtek

az egyetem életében. A rendszerváltozáskor elkezdődött radikális változások ebben az időszakban alakultak szilárd és következetes struktúrává. A Magyar Képzőművészeti Főiskola az ő rektorsága alatt alakult egyetemmé. Neki köszönhető az új egyetemi képzési rendszer kidolgozása, amely lehetővé tette a művész és a tanári diploma együttes megszerzését. Tevékenységének eredménye a számára különösen kedves tihanyi Somogyi József Művésztelep rekonstrukciója. Az egyetem doktori képzésének rendszere is az ő rektorsága idejéhez fűződik. Az egyetemért végzett, a jövőt meghatározó felelős tevékenységéért a Magyar Képzőművészeti Egyetem 2016-ban rector emeritus címet adományozott neki.

Szabados Árpádot a Magyar Képzőművészeti Egyetem saját halottjának tekinti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top