Aktuális

Megint nehezítenek a cégtulajdonosok életén

Eléggé megnehezíti a székhelyszolgáltatók helyzetét a kormány egy új rendelettel. A legnagyobb változás, hogy júliustól ezek a cégek csak saját tulajdonú ingatlanban működhetnek.

Egy július elsejétől hatályos kormányrendelet szerint székhelyszolgáltatás alapjául a jövőben csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a szolgáltató cég kizárólagos tulajdonában áll, viszont Magyarországon a legtöbb székhelyszolgáltató bérelt ingatlanban működik.

A székhelyszolgáltatók és a szolgáltatásaikat igénybe vevő cégek már régóta szúrják a kormány szemét, így az utóbbi években fokozatosan ellehetetlenítették őket. Pár évvel ezelőtt csak az ügyvédi irodákat zárták ki a szolgáltatók közül, idén már bejelentési köztelezettségük van a székhelyszolgáltatást igénybe vevő vállalkozásoknak, illetve pusztán emiatt úgynevezett “kockázatos adózónak” minősítheti a cégeket a NAV.

Július elsejétől tovább szigorodnak a feltételek: kizárják a határozott időre kötött szerződéseket, új előírások jönnek az iratkezelésre és a küldemények átvételére vonatkozólag, valamint a székhelyszolgáltatás alapjául a jövőben csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a székhelyszolgáltató kizárólagos tulajdonában áll, vagy amelyre a szolgáltató használati jogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték. 

A módosításokat az indokolja, hogy a székhelyszolgáltatás igénybevételét sokszor a hatósági ellenőrzés és felügyelet megnehezítése, ellehetetlenítése motiválta – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top