Aktuális

Adótörvények 2018: folytatódik az áfacsökkentés

Több kisebb változást is hoz a jövő évi adócsomag. 7320 forint, vagyis napi 244 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék 2018-tól, folytatódik az áfacsökkentés, és jól járnak a lakásukat bérbeadók. Az Országgyűlés kedden fogadja el a jövő évi adócsomagot.

Jól járhatnak a  hosszú távon ingatlant bérbe adók: 2018-tól csak a 15 százalékos szja-t kell befizetniük, és mentesülnek a most 1 millió forintot meghaladó bevétel után belépő 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A lakásukat rövid távra bérbe adók is jobban járnak, így a kormány szerint  senkinek nem éri majd meg eltitkolni a lakáskiadásból származó bevételét. A jól kereső profi sportolók és edzők is nyertek, ugyanis a javaslat szerint 125 millió forint helyett már 250 millió forintos éves bevételig választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást. A módosítás ráadásul visszamenőlegesen, 2017. január 1-jétől hatályos.

Adótörvények 2018:  

A társasági adóban megszűnik a bejelentett részesedés 10 százalékos értékhatára, továbbá a start-up vállalkozások kutató-fejlesztő foglalkoztatására vonatkozó feltétele. A javaslat szerint a jövőben a munkavállalói bérlakások bekerülési értékével egyező összegben adóalap-csökkentéssel élhetnek az adózók a beruházás, felújítás adóévében. Adóalap-kedvezmény lesz elérhető  az elektromos töltőállomások létesítésére és üzemeltetésére, ezt már a 2017. június 30-át követően megkezdett beruházásokra lehet alkalmazni.

Megszűnik a KATA szerinti adóalanyiság, ha a kisadózó vállalkozás nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot. 2018-tól lehetővé válik, hogy az adóhatóság visszavonja a megszüntető határozatot, ha az adózó a határozat jogerőre emelkedésének napjáig megfizeti a tartozását, és ezt igazolja az adóhatóságnál.

 

  • A 2018-as adótörvény szerint 7320 forintra nő (napi 244 forint) az egészségügyi szolgáltatási járulék.
  • A törvényjavaslat  2018. január 1-jétől az internet-hozzáférés áfakulcsát 18-ról 5 százalékosra, a hal áfakulcsát 27-ről 5 százalékosra csökkenti. Folytatódik az éttermi szolgáltatások áfakulcsának csökkentése is, ami a jelenlegi 18-ról szintén 5 százalékra csökken. A napokban került a törvényjavaslatba, hogy 2018-tól 5 százalékosra csökken a házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékeinek és belsőségeinek áfakulcsa.  
  • Bővül a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezményezettek köre. 2017. július 1-jétől minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedékiadó-kedvezményt.
  • A jövőben az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek
  • A belföldi gazdasági társaságoknak a jövőben a külföldi bankszámlájukhoz kapcsolódóan bejelentési kötelezettségük lesz
  • Az adózó részére kedvezményt biztosító eljárásokban a kedvezmény megadásának minden esetben feltétele a nettó adótartozás-mentesség
  • A NAV honlapján közzéteszik azon adózók adatait is, akik ÁFA-bevallási kötelezettségüknek több mint két bevallási időszakon keresztül nem tettek eleget.

A látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményét – amatőr szervezetek és utánpótlás-nevelés támogatása esetén – a pénzügyi szervezetek különadójában is le lehet hívni, a fizetendő adó 50 százalékáig, a törvényben meghatározott feltételekkel. Ilyen feltétel, hogy az adózó a Tao- törvény szerinti adókedvezményre legyen jogosult, azonban azt a társasági adó terhére ne érvényesítse.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top