Aktuális

Rákos gyerekek pénzét tüntette el Donald Trump fia

Az amerikai elnök második fia eltüntette az általa jótékony célra gyűjtött adományok egy részét, ráadásul az alapítványa tevékenységével kapcsolatban sem mondott igazat.

A 33 éves Eric Trump testvérével, Donald Jr.-ral közösen vezeti a családi céget, a The Trump Organizationt. Az amerikai Forbes értesülései szerint az ifjú üzletember létrehozta saját jótékonysági alapítványát, a The Eric Trump Foundationt, amellyel már tíz éve a St. Jude Children’s Research Hospital nevű gyerekklinika rákkutatási programját támogatja.

Ez dicséretes, főleg, hogy a Forbes úgy tudja, több mint 11 millió dollárt utalt a kórház számlájára az alapítványa által rendezett golfverseny bevételeiből, emellett több mint ötmilliót gyűjtött más forrásokból. A probléma ott kezdődik, hogy a korábban realityszereplőként ismertté vált ifjabb Trump fiú azzal dicsekedett, hogy alapítványa mennyire hatékony.

Eric ugyanis korábban azt mondta, mivel ingyen jut hozzá családja golfpályájához, és mivel az adománygyűjtéssel kapcsolatos további költségeket is mások állják jótékonysági alapon, ezért az összegyűjtött pénz teljes egészében a beteg gyerekek támogatását fogja szolgálni. “A rendezvény lebonyolítása során mindent 100%-ban ingyen vehetünk igénybe” – nyilatkozta Eric Trump éppen a Forbesnak az adománygyűjtéssel kapcsolatban.

Ehhez képest az Eric Trump Foundation és más jótékonysági szervezetek pénzügyi elszámolásainak elemzése picit más képet mutat. Például azt, hogy az említett golfpálya mégsem volt ingyen, azért ugyanis az Eric Trump által társelnökölt Trump Organization 1,2 millió dollárról szóló számlát nyújtott be az Eric Trump által elnökölt Eric Trump Foundationnek. Ez a pénz tehát nem a beteg gyerekekhez került, hanem az amerikai elnök családi “vállalkozásához”. A Forbes által megkérdezett, jótékonysági golfversenyek rendezésében jártas szakértők szerint egyébként ez a költség jócskán felülmúlja a hasonló, egynapos rendezvények esetében átlagosnak tekinthető szintet.

Nem esik messze az alma a fájától - legalábbis, ami a megkérdőjelezhető jótékonysági tevékenységet illeti (Fotó: Getty Images)
Nem esik messze az alma a fájától – legalábbis ami a megkérdőjelezhető jótékonysági tevékenységet illeti (Fotó: Getty Images)

Az is kissé aggasztó, hogy a Donald J. Trump Foundation, vagyis a jelenlegi amerikai elnök által alapított jótékonysági alapítvány épp Eric Trump jótékonysági szervezetén keresztül csorgatott át százezer dollárnyi bevételt a Trump Organization számlájára mindenféle jótékonysági tevékenység vagy cél nélkül. Donald Trump alapítványának nem ez az első botránya, amikor megkérdőjelezhető üzleti manőverek miatt hárul rá a figyelem. Korábban ugyanis a szervezet gyűjtött már adományokat engedély nélkül, de például a New York-i pénzügyi és számviteli felügyelet nyomozásából az is kiderült, hogy az alapítvány nem fizette ki a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatait segítő Twin Towers Alapnak felajánlott adományt sem.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az eset következménye, de valószínűleg az Egyesült Államok elnöke most épp azzal van elfoglalva, hogy a párizsi klímaegyezmény felmondásának következményeit kezelje, nem beszélve a katari helyzetről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top