Aktuális

Június közepéig át kell adni a németeknek a holokauszttagadó Mahlert

Jogerősen elrendelte a bíróság a Sopronban elfogott Horst Mahler egyszerűsített eljárásban történő átadását a német hatóságoknak – közölte a Fővárosi Törvényszék. Június 16-ig a németeknek át kell venniük a férfit. Ha ezt nem teszik meg, akkor a holokauszttagadó egykori terrorista szabad lehet.

A férfit még május 15-én vették őrizetbe a Soproni Rendőrkapitányságon. A német férfi ellen európai elfogatóparancsot adtak ki azért, hogy letöltse a holokauszttagadás és más bűncselekmények miatt kiszabott összbüntetéséből fennmaradó részt. Horst Mahler átadási letartóztatását május 17-én rendelte el a törvényszék.

Akkor arról is rendelkezett a bíróság, hogy az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi a német igazságügyi hatóságot, kérve, hogy június 5-ig adjanak pontos tájékoztatást az európai elfogatóparancs teljes szövegéről, arról, hogy Horst Mahler büntetését miért szakították korábban félbe, illetve mennyi időt kell még rács mögött töltenie. A férfi átadási letartóztatása az átadásáig, de legkésőbb a végzés jogerőre emelkedésétől számított 10. napig tart. Ha június 16-ig az elfogatóparancsot kibocsátó tagállam illetékes hatósága nem veszi át a férfit, akkor Mahlert szabadlábra kell helyezni.  

Horst Mahlert megilleti a nemzetközi jog által biztosított jogvédelem, az úgynevezett specialitás elvének alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy vele szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményen kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás, azaz egyéb bűncselekmény miatt az átvevő országban a férfii nem ítélhető el és egyéb módon sem fosztható meg a szabadságától.

A 81 éves német férfi a Vörös Hadsereg Frakció elnevezésű szélsőbaloldali terrorista csoport egykori alapítója volt, majd szélsőjobboldali lett. Mahlert holokauszttagadás miatt 2009-ben Németországban tíz év börtönre ítélték, ezt azonban 2015-ben egészségi állapota miatt felfüggesztettre módosították. Ez év elején azonban az idős férfinak újra be kellett volna vonulnia a börtönbe, ekkor szökött meg a német hatóságok elől.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top